11- Ministerenge thana ka preperen ko vasta tar SDSM, aso avera e koalicijake partnerenge..

657

SDSM ka ovella 11 ministerija, savendar ovto biresoresko thaj trin vicepremierija save ka oven vakerde sar ministerija bi resoresko numa ka ovellen nadleznost. Zoran Zaev  sar premieri thaj Lupčo Nikolovski  vicepremieri thaj resori savo ka kerel buti mujal i korupcija, Fatmir Bitiki- ekonomija, Nikola Dimitrov baš Evropska pučibna, Oliver Spasovski baš Andrune bukija, Radmila Šekerinska minusteri ARM, Bojan Maričik baš Phravda, Blagoj Bočvarski transport thaj vrske,Venko Filipče baš Sastipe, Mila Carovska baš Obrazovanie,Jagoda Šahpaska trud thaj socijalna politika thaj Irena Stefoska  baš Kultura. Avera resorija ka pheren ano vasta baś koalicijake parnerija tar sa e avera partie aso maj but ano vasta e partijake tar DUI.

СДСМ ќе има 11 министри, од кои осум со ресор и тројца вицепремиери кои ќе бидат предложени како министри без ресор со одредена надлежност. Покрај Заев како премиер, членови на Вадата ќе бидат и Љупчо Николовски како вицепремиер за борба против корупцијата, Фатмир Битиќи – вицепремиер за економија, Никола Димитров – вицепремиер за европски прашања, Оливер Спасовски – министер за внатрешни работи, Радмила Шекеринска – министерка за одбрана, Бојан Маричиќ – министер за правда, Благој Бочварски – министер за транспорт и врски, Венко Филипче – министер за здравство, Мила Царовска – министерка за образование и наука, Јахода Шахпаска – министерка за труд и социјална политика и Ирена Стефоска – министерка за култура. Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство ќе го води Аријанит Хоџа од Беса, предизборниот коалициски партнер на СДСМ, а Горан Милевски од ЛДП ќе биде министер за локална самоуправа и во новата Влада. ДУИ во Владата ќе има шест члена. Артан Груби ќе биде прв вицепремиер и министер за политички систем, Бујар Османи – министер за надворешни работи, Фатмир Бесими – министер за финансии, Крешник Бектеши останува министер за економија, а Насер Нуредини министер за животна средина. ДУИ треба да предложи и кандидат за министер за информатичко општество и администрација. Владината коалиција што ќе ја сочинуваат  СДСМ, Беса и другите партии од коалицијата „Можеме“, ДУИ и ДПА, во Собраните ќе има парламентарно мнозинство од 62 пратеника.

Roma Press lendo tar https://opserver.mk/politika/novata-vlada-kje-ima-sedum-ministri-pomalku/