E Roma tar Gradačcu iklile ano protesti

230

Триесет граѓани од Градачац Роми во петокот протестираа пред Градското собрание. Барат надлежните органи да им дозволат да продаваат стоки на градскиот пазар кога инспекциските служби им забрануваат тоа да го работат.
Ромите истакнаа дека се бара од нив да се регистрираат за оваа активност и да плаќаат месечна претплата од стотици еура. Повеќето Роми, како што велат, не можеле да го исполнат ова.
Претставник на ромското здружение „Црни бисери“ од Градачац, Пезер Бешиќ, рече дека ромското мнозинство не може да ми ја обезбеди потребната документација од локалните и кантонските власти.
Претставниците на градот како и градоначалникот Едис Дервичагиќ разговараше со претставниците на протестантите. Ромите му укажаа и бараа да им се помогне со изнаоѓане на решение на овавето, но тој немаше конкретен одговор и не се постигна договор.

30 dizutne tar Gradačac iklile ano protesti anglal atareski binal mangindor te sikaven piri holi sostar činavdoj tano olengoro kinobikinipe stokaja tar inspekcisko bukarne. E Romendar vakerna so rodelapes te keren registracija tar akava kinobikinipe thaj odoleske te pukinen po šel eurija, aso e Roma vakerrna so našti resarena đji sa akava so rodena olendar baš tromakerdo kinobikinipe.

E Romendar save iklile ano protesti dikhlepes e Šerytneja tar dis, thaj olestar rodinge te del dumo arakibaske solucija akale na halovibaske, numa o dikhibe olengoro agorkersalilo bi te arakelpes solucija akale na halovibaske, hramonelapes ano portali Udar.net

Hazri kerga: Roma Press – Portal.udar.net