E Romenge trubul Demokratikani Tranzicija-vakerla o Gratan Pukson

301

На Ромите им е потребна Демократска Транзиција, вели Гратан Пуксон -Интервју со Grattan Puxon од Викторија Мост.

Од почетокот на 2019 година, нов бран на иницијатива за вклучување на Ромите ги зајакнува своите позиции во Велика Британија. Дали е претстојниот Brexit, заканувајќи ги европските имигранти, вклучително и голем број Роми, зголемувањето на антиромското дејствување од страна на политичките лидери во Европа или е само вистинско време да се направи чекор напред кон ромскиот социо-политички развој?

Гретан Пуксон, на првиот Светски ромски конгрес во 1971 година, беше еден од оние водачи на Ромите, кој се одлучи за формирање на Денот на нацијата на Ромите, обединувачкото знаме, химната Djелем-elелем Романи и официјално прогласувањето на Ромите како политички видлив народ. Денес, како член на Меѓународната ромска унија и едноставно желен активист за правата на Ромите, Циганите и патниците, тој е тука да ја објасни целта на процесот на демократска транзиција на Ромите.

Викторија Мост: Зошто Демократската Транзиција (ДТ) е толку важна сега?

Grattan Puxon: Во моментот, имаме луѓе што ги претставуваат Ромите и Патниците во европската политичка арена, кои се таму како експерти, но немаат мандат, и ова е одличен хендикеп, затоа што нивниот глас нема сила што треба да ја има . Има меѓу 10 и 12 милиони Роми – ако тој мандат може да биде префрлен на нашите претставници, тоа им дава нов легитимитет, одговорност и нова политичка сила. Демократската транзиција може да го обезбеди тој мандат.

В.М . : Имаме пример на Светски ромски Конгрес, каде голем број ромски водачи седат наоколу и донесуваат некои важни одлуки за целата ромска заедница. Мислите ли дека овој процес на донесување одлуки е сè уште валиден?

ГП: Во 1971 година моравме да работиме во преовладувачките околности. Денес е сосема поинакво. Денес, преку ИТ технологија, стотици илјади луѓе можат да учествуваат во процесот на одлучување. Најважните прашања кои влијаат врз заедницата или населението можат да се решат на демократски начин. Главно прашање е каде е потребно колективно претставување – да речеме пред ЕУ и Обединетите нации – кој треба да нè претставува?

В.М: Знам дека има многу луѓе кои ја поддржуваат оваа иницијатива, бидејќи сакаат да имаат избран претставник, а не самопрогласен, што честопати се случуваше во ромската заедница во Европа. Можете ли да објасните како тие приврзаници можат да се вклучат во Демократската транзиција и да станат гласачи или можеби да учествуваат на избори како кандидат ?

ГП: До сега работевме на изградба на електронски систем на гласање, со скоро 5000 регистрирани гласачи. Ги покануваме луѓето преку социјалните медиуми едноставно да испратат е-пошта на [email protected] со нивните имиња и локациите на градот, со цел да се регистрираат пред сè како гласачи и исто така да изразија желба дека можеби ќе треба да бидат кандидати. Сè е поставено и ние градиме за да имаме соодветни избори за прв пат – електронски избори за 11-ти јубилеен Светски ромски Конгрес во 2020 година.

Покрај приоритетот на воспоставување на електронски избори, друг фокус на Демократската транзиција е да се формира тим кој би можел да го координира Денот на нацијата на Ромите во Велика Британија.

Според мене, треба да има многу повеќе активности на улица. Треба да излеземе на координиран начин, така што оние што се против нас, ќе видат дека сме обединети и не смееме да бидат избркани еден по еден или во мали, изолирани групи.

Првата конференција за демократска транзиција се одржа на 2-ри август по 75-тата година на одбележувањето на холокаустот Роми во Лондон . На состанокот се собраа околу 30 претставници на Цигани, Роми и Патници од Велика Британија и од европските држави, кои се согласија да работат заедно за проследување на целите на Демократската Транзиција и Меѓународната Ромска Унија. Понатамошни состаноци ќе се одржат во Питерборо и Лондон.

Напис и слики од Викторија Мост – www.travellerstimes.org.uk

Hazri kerga:Roma Press