I Germanija bash bajrovipe o numero tar nasvale ani Makedonija anlarela neve merke khuvibnaske ani them..

170

I Bilachi resarin tar bajroviphe o numero tar nasvale astarutne tar Kovid 19 ani Makedonija, i Germanija anlarela neve merke bash dizutne Makedonijake ki mangin te khuven olate andre thaj iranenalal sar rizicno phuv vakerena germanijake vastalune.

Tar o dizutne Makedonijake ano khuvibe ani Germanija rodelapes elektronsko prijavibe tar vakcinacija ja palem te oevel lil so nakavga o Kovid thaj negativno PCR testi.
Sar rizicno phuv i Makedonija jekha jekh chivge ola i them Finska thaj Hong Kong.

Влошената ситуацијата со пандемијата на ковид-19, Германија ја врати Македонија на листата на ризични земји и со најновата одлука на германските власти, од македонските државјани при влез во Германија се бара електронско пријавување и поседување на потврда за вакцинација или за прележан ковид или негативен ПЦР тест.

За лицата кои не биле заразени со Ковид и не се вакцинирани, следува мерката за 10 дневен карантин, при што можат да бидат ослободени најрано на петтиот ден со тестирање за ковид-19. Од оваа мерка се ослободени невакцинираните деца до шест години, на кои сепак карантинот им се прекинува по пет дена.
За Македонските државјани нов ковид-протокол има Финска и Хонг Конг.

Roma Press-EU-medie