I Statistika ka nakhavelli i politika(Popis)..

141

Palune havlaribnaja baš naikheripe e popiseske resultatoja palpale anelapes ano pućhipe i sasti operacija tar statistikano gejnibe e dizutnengoro ki them Makedonija baś Aprilo te ikergovel jali na, ka arakgaoveli i them ano nevutno fijasko ki mangin te đjanel o numero pere dizutnengo.
Rađi ďoš(krivica) ćhudelala upral i opozicija manginaja so kamela te kerel opstrukcija baš sasto proces, aso i opozicija vakerla so si akava panlo lafi maškar SDSM thaj DUI te kerenoes fingiriirime rezultatoja.

Последните најави за непризнавање на пописните резултати повторно ја доведуваат под знак прашалник целата операција за статистичкото пребројување на населението во државата, најавено за април оваа година, со што повторно се наметнува прашањето дали земјава ќе доживее ново фијаско во намерата да ги преброи сопственото население и добра.
Власта ја обвини опозицијата дека намерно го опструира целиот процес, додека опозицијата возврати со обвинување за меѓупартиски договор меѓу СДСМ и ДУИ и обид за фингирање на резултатите.
Според актуелните ставови на политичките субјекти во земјава, извесно е дека тешко во следниот период ќе се постигне консензус по прашањето за пописот, така што повторно се наметнува дилемата дали граѓаните ќе ја платат цената на уште еден неуспешен попис.
Пописот е појдовна точка како шанса да се направи целосно општествено реструктурирање, односно да се види со што сè располага државата за да се подготват соодветни развојни политики, кои ќе придонесат за развој на земјата.

Pobuter drabaren ano teluno linko..
Roma Press-https://www.novamakedonija.com.mk/wp-content/uploads/2021/01/popis-banskoliev-3.jpg