Igor Gjorevski ano FB-Profili akošela e muslimanen thaj e Romen akharelalen Cigani..Video

2745

Tar erati  takhovela  thaj buvlovena e hojla maškar e Roma tar sa e dizja tar Makedonija odoleja so o manuš Igor Gjorevski prekal poro fb profili akošela e Muslimanen, Islamsko pakavibnaski zaednica(IVZ) thaj e Romen akharelalen e laforeja CIGANI.

O Hojla maj anglal barile tar kupa dizutne e dizjatar Štip save iklile ano drom thaj sine olen khedipe ani Komuna Štip aso palo odova poro rodipe denge ole đji ani policijaki trafika ano Štip.

Rodena mujal akava manuš sigo te arakhelpes thaj te ikavelpes anglal o adelati (sud), thaj te adelatinelpes oleske prekal o kanonija (zakonija) e Makedonijake baš buvlaripe thaj vakeripe ano buvlarde bilače lafija mujal pakavibnaski thaj etnikani kedin odoleja vazdela o hojla.

Na oficijalno prekal amare naformalnikane izvorija resargem  ano video thaj foto mesažoja savensar vakerlapes so i holi šhaj te bajrovel thaj te eskalirinel, te sigo na arakhlapes o manuš thaj te sankcionirinelpes prekal kanonija Makedonijake.

Од вчера врие состојбата на социјалните мрежи од  тоа што лицето преку личен фб. профил Игор Гјоревски јавно ги навредува Муслиманите, Исламската Верска Заедница како и Ромската заедници со користење  на недолични термини по  примерот наведувајки ѓи Ромите како ЦИГАНИ.

Ситуација  почна да ескалира со тоа што група жители од градот Штип се собраа пред општината, а потоа се упатија и до полициската станица и таму побараа во најбрз можен рок лицето да се повика на информативен разговор пред надлежните органи и да се санкционира според закон на Република Северна Македонија.

До нашата редакција се испратени видео материјали каде жителите се загрижени поради ширењето на верска и национална омраза, тие велат имали се уште простор во нашата заедничка држава да се толерира ширење на  национална  и верска омраза, токму со такви лица несекогаш се ескалираат состојбите со соживотот како и нетрпенијата, непочитувањата еден кон друг  помеѓу различните етнички заедници во нашата држава.

Неофицијално преку изворите на Рома Пресс се дознава дека жителите од  Штип го пријавија случајот во полициска станица и побараа нај итно да се превземаат сите соодветни мерки од надлежните пред да ескалира состојбата.

 

Hazri kerga:Roma Press