Ka vazdelpes-li jali na disciplinska postapka baś i d-r Sanja ko Koćani …

479

Avdive o Roma Press pali o havlaribe tar eratutno haberi savo sine dikhimo bash o na lejiba anopregled nasvali romni Rabie Ibrahimova tar Kocani sasto dive rodingem haberija tar pobuter riga.

Kergem kontaktoja direktno e avgo manuseja tar Klinikano Hospitali ko Kocani o rajo d-r Aleksandar Serafimov, bash Roma Press vakerga:Me bash o haberi reslum ole prekal tumari media savi bicavga o video zapisi thaj pali odova gerdingum te dikav sa e konjakija(izvorija) bash so kerelapes lafi.

Avdive ano kolegium rodingum izjava tar d-r Sanja Tasova te vakerel piri rig bash akaja cipota, thaj oj vakerga bash i pacientka Ibrahimova so denga ola o avgo dumo thaj ano adava moment sine ola pritisok 100/160 hem denga ola terapija.

Numa I familija Ibrahimovi vakerena peseskoro hako ka roden ole anglal e Rastrakere instutucie, ko Ministeriumi bash Sastite thaj ko Rastrakoro sastipnaskoro thaj sanitarno inspektorati.

Roma Press achovela i ponodorig te dikhel akaja cipota savo agor ka ovela..

Dikhen video..

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid023K1xkp7yRkokyrrMyAVi3piXwHMsidJWTZADwSRJyetcVMZwSxvWE2eZDi4RsQA4l&id=100026013663031
👇👇👇

По вчерашното објавување на страотниот видео запис на социјалните мрежи, денес Рома Пресс побара став од вд. Директор на Клиничкиот центар во Кочани Александар Серафимов..

д-р Александар Серафимов на телефонски разговор за Рома Прес укажа, За случајот што беше снимен во клиничкиот центар во Кочани известен сум преку социјалните мрежи со видео записот кој го објавивте вие како медиум,Јас и колегиумот денес наутро на редовен оддржан колегиум веднаш побаравме од колешката д-р Санја Тасова да го образложи настанот со писмена изјава за потоа постапката да биде проследена.

Серафимов укажа дека во писмената изјава на д-р Тасева ја образложи поврзаноста со информацијата за пациентката Рабие Ибрахимова и дека за истата пациентка во изјавата напомена дека уредно ја прими на преглед, укажувајки дека во тој момент пациентаката имаше мал висок крвен притисок кој беше проверен(измерен) 100/160,во истиот момент на пациентака се препиша и терапија.

Неофицијално Рома Пресс дознава дека на пациентката Ибрахимова по интервенција на полицијата пациентката беше примена на преглед. За оваа информација Серафимов укажа дека не е запознаен за интервенцијата на полицијата и дека тука највероватно станува збор за паушални изјави.

Сосема на крај на нашиот разговор Серафимов ни потенцираше дека ке се разгледа изјавата на колешката д-р Санја Тасово како и спротивните аргументите кои беа изнесени од семејството Ибрахимови,за потоа да се донесе одлука со тоа што надлежните ке констатираат има или не во случајот прекршување на правата на пациентот (Согласно според законот за правата на пациентите).

Според информациите со кои нашиот извор располага поврзано со семејството Ибрахимови, тие се спремни својата правда да си ја бараат преку надлежните институции каде за случајот ке биде информиран Министерството за Здравство и Државниот здравствен и санитарен инспекторат.

Рома Пресс за денес не успеа да стапи во контакт со д-р Санја Тасова како инволвиран во случајот.

Рома Пресс.