Ko 25 Oktomvri ikergovale izlozba akharimi,,Romane partizanija”..

358

Ko 25.10.2023 bers,ka ovel organizirimi izlozba akharimi,,Romane partizanija” sar kotor taro avtori m-r Daniel Petrovski,O Daniel pobaro vakti kerla rodlariphe phanle akale temaja panda ko vakti e Dujtone sumnaleskere maribnastar.

Akaja izlozba ka ovel ikherimi ano pobuter lokacie, aso o putriphe olakoro sar oficijalno kotor ka ikergovel ano 25-Oktomvri, ani fundavni sikhlovni,,Phralja Ramiz Hamid” taro 12.30 dakikika ko Suto Orizari.
👇👇👇
На 25.10.2023 година со почеток од 12:30 часот ќе биде организирана изложба насловена,,Ромски партизани”како дело на авторот м-р Даниел Петровски кој подолго време ја истражуваше темата поврзана со времето од Втората светска војна.

Како што бевме известени за важноста на самата тема,интересно е тоа што на изложбата за прв пат ќе се претстават биографски податоци за браќата Рамиз и Хамид,кое и самото училиште го носи нивното име. Исто така ќе се презентираат важни биографски податоци со кое ќе се укаже дека во времето на Втората светска војна учевствуваа ромка партизанка Алема Ибраимовска од Куманово, како и борецот Адем Адемоски од Прилеп кој загина на Дабничкиот масакар.

Roma Press