Kovaćevski- O thavdipe lavkeripe baš đjenipe ano EU tano ikheripe e dizutnengo tar Makedonija..

308

Avdisutno dive tano paluno, pali 17 berš ađjikeripe te thavdel o lavkeripe đjenipaske i Makedonija ano EU. Putraja nevi rig thaj prespektiva e themake thaj sa e đihanenge pohari, numa siguritetno te la than ano baro evropako jeri(familija).

Ano jek o Premieri Makedonijako Kovačevski bičavga baro oven saste dji ko dizutne, posukar vakerdo ko deputatija tar Sobranie save tane hango e đihanengo baš ando paluno lafi. Ano jeK bićavga thaj baro oven saste baš Francijako bahani thaj sa e phuvjenge ani Evropaki Unija save tane đjene ano Evropako jeri save ikerge e Makedonija te nakhel ano akava proces.

Денес конечно, по 17 години чекање ги отпочнуваме преговорите. Отвораме нови перспективи за државата и за граѓаните и полека но сигурно се приклучуваме кон големото европско семејство.

Искрено се радувам, заедно со граѓаните на ова денешно добредојде од Европската Унија. Ова ќе биде одличен ден, историски, ден на кој ќе се гордееме и кој ќе нѝ обезбеди сигурна, безбедна и европска иднина.
Ова,е резултат на, како што нагласи, големата одлука која што граѓаните преку своите пратеници во Собранието ја донеле во изминатите денови.

Таму многу јасно кажавме дека ние сме држава која што Европа во мало и која што цивилизациски историски на секој друг начин припаѓа во ЕУ, рече премиерот.

Тој притоа им се заблагодари на францускиот претседател Емануел Макрон, на германскиот канцелар Олаф Шолц и на сите други претседатели и премиери на 27 земји членки на ЕУ што денес Република Македонија ги започнува преговорите со ЕУ.