Nišankeripe 9- to Maj dive thar pelaribe o fašizmo thaj dive Europako

830

За денеска се најавени се обраќања на претседателот на Владата, Зоран Заев, претседателот на главниот одбор на Сојузот на борците од НОБ, Никола Стојаноски и потпретседателот на главниот одбор на Сојузот на борците од НОБ, Борко Зафировски. Македонија ќе го одбележи денот со дефиле на единиците на АРМ во касарната Илинден, панел дискусија и свечена академија во МНТ. Централната манифестација во светот по повод победата над фашизмот ќе се одвива во Москва каде на Црвениот плоштад ќе прошетаат припадници на руската армија и ветерани од Втората светска војна.Поминаа 72 години од историската победа над фашистичка Германија. На 22 јуни 1941 година, Германија го нападна Советскиот Сојуз. Војната заврши на 9 мај, 1945 година. Безусловна капитулација на Третиот Рајх била потпишана во разрушениот Берлин, неколку минути по полноќ.

Avdive  havlarelapes  lavkeribe  thar presidenti  e Rađjako, Zoran Zaev, presidentija  thar šerutno odbori  e Sojuzesko thar askerija thar NOB, Nikola  Stojanoski thaj  telalpresidentija e šerutne  odboresko thar  Sojuzi e askerengoro  thar NOB, Borko Zafirovski.

Makedonija ka nišankerel thaj o defile kotar o ARM savo ka ikergovel ko askerengoro than ko ILINDEN, Panel diskusija ka ikergovel  ko than e akademijake ko MNT.

Ko 22 juni  1941 berš,  Germanija puterga maribe  upral Polska  ko 1 septemvro , 1939 berš, 1945 berš, Germanija  puterga maribe thaj upral o Sovetsko Sojuzi.

O Maribe agorkerga ko 9 maj  1945 berš. Bišartesko  kapitulacija ko Trinto Rajh  sine vas hramomi upral o pelardo Berlin , nekobor  dakika anglal ekvaš i rakh.

Hazri kerga:Roma Press