O Deponie khedime taro Ajrodrom thaj Kisela Voda ćućharde anglo vudara e Drislake, aso i policija kerga intervencija iklovibnaske e kamionija ko teren..

265

Eratutni rakh nakhla phare maśkar o bukarne tar i Komunalna Higiena ko Skopje ki mangin te ikloven o kamionija ko teren te kheden o gubrija, e bukarne save protestirinena na mukhle thaj tadani trubuja te kerel asistencija i policija.

Sar so vakerena o avgo informacie,e bukarne save araklagovena ko protest na mukhle e kamionija te ikloven tadani trubuja sasti situacija te nakhel tar o vasta e policijaki,numa maskar o bukarne jek manus si khuvdo pal kaste kergapes sastipnasko dikhlaripe lingardo sigarutne arkaja.

Tari aver rig e Serutne komunenge Kisela Voda thaj Ajrodrom, Orce Gorgievski thaj o Timćo Mucunski peseskere inicijativaja thaj komunake mehanizacijaja iklile te kheden e deponie tar peseskere komuna na sine mukhle o jekhajek deponie te oven ćućarde ki drisla thaj ola o deponie ćućarge olen anglo vudara e drislake.

Ѓубрето од скопските општини Аеродром и Кисела Вода вчера беа истоварени таму каде што припаѓа,пред портите на Дрисла.

Вчера вечер градоначалниците на Кисела Вода и Аеродром, Орце Ѓорѓиевски и Тимчо Муцунски, кои го собираа ѓубрето од улиците на овие општини затоа што Данела Арсовска и градските претпријатија не си ја вршат работата, и Скопје беше донесено во состојба пред зараза, беа спречени да го истоварат ѓубрето на депонијата, и тие истото затоа што не беа пуштени внатре го истоварија пред портите на дрисла.

Од друга страна со асистенција на полицијата вчера беа ослободени камионите на Комунална Хигиена и тие тргнаа низ Скопје да подигаат смет- имало турканици на блокадите,и како што беше објавено дека еден од работниците кои протестираа беше повреден и истиот префрлен со Итна помош до здравствена институција.

Камионите на скопското Јавно претпријатие „Комунална хигиена” успеаја да излезат од кругот на претпријатието и да се упатат по скопските улици да собираат смет кој не беше подиган од 7-ми јули поради протестот на вработените како што укажуваат против однесувањето на директоркта Косана Мазнева.

Но, сепак камионите излегле од кругот на Јавното претпријатие со асистенција на полицијата и се упатија на терен.