Odoborom arogancija, odoborom bari katastrofa- čhinaven i deportacija..

360

Odoborom arogancija, odoborom bari katastrofa, e Roma sakana tane adala so našavena, olaj tane save nane olen khera, paldime, marde  thaj deportirime. Pobut Enđio thaj aktivistija rodena akana ano akala phare momentoja te ćhinavelpes i deportacija e Romengiri tar Evropake phuvja.

Teleder daja tumen pobaro teksto iramo ani Makedonikani ćhib kerdo tar Muhađer Sulejman (solomon).

„Толку ароганција, толку голема катастрофа“
Ромите се скоро секогаш губитници: често бездомници, прогонувани, напаѓани, депортирани. Онаму каде што конечно завршуваат, тие живеат во сиромаштија што тешко можеме да ја замислиме. Ромските здруженија сега бараат да бидат прекинати депортациите барем за време на Корона.

На ова сончево попладне Фадил Куртиќ седи во дворот во Штутгарт и зборува за својот живот. Куртиќ, 50 години и припадник на етничката група Роми, потекнува од Србија. Тој беше полицаец, успешен, вели тој, и известува за крадците што ги осудил и како ги обучувал помладите колеги. Но, кога не сакаше да се бори на Косово во 90-тите години на минатиот век, тој мина низ своите колеги. Куртиќ останал без работа, му се заканувале оние што некогаш ги испукал. Полицијата не помогна затоа што Куртиќ се сметаше за предавник на неговата земја. Немаше поддршка од никого, вели тој. Затоа ги спакувал своите работи и побегнал. Во 1998 година тој дошол во Германија со две ќерки и неговата сопруга. Неговите деца посетуваа основно училиште во Баблинген близу Штутгарт, тој самиот беше детектив во продавница во Карштат. Сè беше добро. Во 2004 година, тој и неговото семејство беа депортирани назад во Србија, бидејќи неговиот адвокат даде рок, вели Куртиќ. Оттогаш, ништо не било добро во неговиот живот. Оваа депортација ја украде иднината за него и неговото семејство. Сега тој е во Штутгарт како говорник на серија предавања за состојбата на Ромите (слушај на пример овде ).
Не е добро, особено кога станува збор за депортации од Германија. Србија, Косово и Македонија се меѓу безбедните земји на потекло од 2014 година, во тоа време, благодарение на согласноста на Винфрид Кречман, беше решен таканаречениот компромис за азил. Оттогаш, луѓето имаат дозвола да бидат депортирани на Западен Балкан со чиста совест.
Земјиште во недостаток на изгледи
Дури и оние кои живеат тука долго време. Пред законот, сепак, тие само се „толерираат“. Овие толеранции беа продолжени само со години, понекогаш со децении, и во одреден момент повеќе не. Сестрите Гилтен и Гилије Тахири од Тутлинген испратија видео повик за помош од Србија во 2019 година: „Бевме депортирани од Германија во странска земја“, вели Гилтен Тахири пред камерата. „Ние не го знаеме овој јазик, не знаеме каде да одиме.
„Ромите завршуваат во земја без изгледи“, пишува Федералното здружение на Ромите. Повеќето од оние кои бегаат во Германија “се роднини и потомци на жртвите на холокаустот и тие самите или нивните родители избегаа од војните во распаѓачката Југославија. По последната војна, т.н. косовска војна, Ромите беа протерани од областа и го изгубија својот имот, кој не можат да го вратат до денес. (…) “. Затоа, здружението повикува на жалбадо Сојузната канцеларија и министрите за внатрешни работи во Германија општа забрана за депортација на Ромите, особено за време на кризата во Корона. „Тие немаат ништо, немаат социјално осигурување, немаат здравствено осигурување, честопати се без документи со сите негативни последици и честопати без вода и струја, што би било особено важно во ова време. Бидејќи Ромите во никој случај не се безбедни во т.н. безбедни земји на потекло, тие секогаш доаѓаат повторно “, се вели во трудот. 77 иницијативи и организации ја потпишаа жалбата – од АК Асил Виценхаузен до СЦ Ротер Штерн Јена.
Без вода, струја и 20 евра за еден глас
Овој повик е за луѓе како Фадил Куртиќ. Куртиќ повторно живее во Србија. Во оваа земја на периферијата на ЕУ, која и онака не е особено силна економски, и каде што Ромите се уште посиромашни. „Liveивеат во сиромашни квартови кои не постојат, во улици што не постојат, во колиби кои немаат број на куќи. Децата родени тука не постојат затоа што се родени на место што не постои и ова е тоа Нема место затоа што не е заведено во ниту еден регистар на земјиште и официјално не постои “, напиша српската новинарка jиjана Станојевиќ во 2014 година за Ромите во нивната земја. Денес, скоро седум години подоцна, Куртиќ вели: „Ние Ромите сме колатерална штета на светот“.
Како и во САД меѓу црнците, Корона, пишува Советот за бегалци, се шири силно во ромската заедница во многу земји во Источна и Јужна Европа: го оформуваат животот “. Покрај тоа, со националниот популистички претседател Александар Вучиќ, една од земјите под негов палец е кој ја користи кризата во Корона за да ја прошири својата пенетрација, велат набудувачите. Во Србија граѓанските права постојат само на хартија, корупцијата е дел од секојдневниот живот, а во моментов се испитуваат новинари и невладини организации кои се изразија критички настроени кон сегашната владина политика. Американската невладина организација Фридом Хаус неодамна ја класифицираше Србија како „хибриден режим“, ништо повеќе од целосна демократија. „Толку ароганција, толку голема катастрофа“, вели Куртиќ.
Куртиќ сакаше да формира група гласачи во неговиот регион кои водат кампањи за Ромите, но кога ги обиколи куќите да најде приврзаници, една жена го праша колку плаќа за нејзиниот глас. „Другиот кандидат ми дава 20 евра, а ти?
Дури и гломазниот отпад повеќе не може да се продава
Ромите во Србија не се плашат од Корона, вели Куртиќ. Тие немаат што да јадат, тие се дневни работници кои собираат пластика и метал, или се музичари. Во време на заклучување нема ништо со кое Ромите можат да заработат пари. Во Србија, вели Куртиќ, се тргува со многу дрва. Ромите немаат земја, па затоа патуваат во Германија или Франција за да соберат огромен отпад што го продаваат на пазарите на болви дома. „Но, тие“, вели Куртиќ, „сега се затворени“.
Со текот на годините, тој видел многу пари како течеле од ЕУ кон Србија, но никогаш дека, на пример, германска компанија гради фабрика во која се вработени само десет Роми. Но, пекарницата во заедницата во неговиот град со години се спушташе одводот, бидејќи нема инвеститор што може правилно да го постави повторно. Ромите можеа да најдат работа таму и да заработат пари. „Имаме многу млади работници и многу можеше да се направи со мали инвестиции.
Но, таму каде што нема инвестиции, нема работа, нема работа, нема пари, нема пари, нема училиште, нема работа, нема правна куќа, нема вода, струја, храна, само преживување. Но, ако преживеете само, не читате весник затоа што не можете да читате, не ги знаете вашите права, не знаете кој политичар на што е посветен. „Ако немате пари, немате сила да се борите“, вели Куртиќ. Исто така, никој на кој навистина му се потребни нема работни визи за Германија, „само добро обучени лекари и инженери или неколку геријатриски медицински сестри“. Сè е всушност толку едноставно: Оние на кои им е дозволено да работат не поднесуваат барање за азил, заработуваат пари, даваат моќ, корупцијата би се намалила.
Куртиќ нема основано изборно здружение. За ова тој седи во неговиот роден град Владичин Хан во бордот на невладината организација УРИ, здружение на интелектуалци. Финансиран од разни фондови на ЕУ, Ури ја поддржува ромската заедница на лице место. НВО обезбедува информации за работите што Ромите треба да ги знаат, гради мостови помеѓу локалната политика и локалните институции и се обидува да го вклучи и поддржи ромското население на сите нивоа.
Овластување за немоќните
„Помеѓу 2017 година и средината на 2020 година, 5.118 лица беа депортирани во Србија и 3.353 лица во Северна Македонија“, вели Советот за бегалци во Баден-Виртемберг. Премногу животи што завршуваат со сиромаштија и мизерија. Советот за бегалци сега учествува во проектот „Балкански миграциски триалог“ како дел од европската програма „ЕразмусПлус“. Про Роми од Валдкирх, УРИ од Србија со Фадил Куртиќ и организацијата Ромалитико од Северна Македонија се таму. Станува збор за спојување на знаења и информации со цел подобра поддршка на Ромите, вклучително и оние кои биле депортирани од Германија.

Директорот на програмата Алберт Мемети дојде во Штутгарт од Ромалитико. 32-годишникот студирал во Будимпешта преку програма за дипломирани Роми. „Многу истражувања се направени од не-Роми во Македонија“, вели тој. “Критичката анализа често недостасува. Може да кажете дека ситуацијата на Ромите во Северна Македонија е лоша. Но, никој не знае колку е лоша”. Значи, Мемети и Ко основаа академија по нивното дипломирање и вршат истражувања специфични за Ромите – за развојот на пазарот на трудот, за кого Ромите би гласале и од кои причини, тие вршат лобирање и работа во основата за промовирање на политички ангажман.
Понекогаш малите нешта помагаат многу: На почетокот на пандемијата на короната, Алберт Мемети и колегите излегоа и им покажаа на луѓето како работи Зум, така што заедницата барем останува виртуелна во контакт. Тие неодамна започнаа кампања на социјалните мрежи кога полицајците претепаа човек среде улица. Мемети го прикажува видеото, изгледа брутално. Потоа се насмевнува: видеото стана вирално, вели тој. Зајакнување, тоа е клучниот збор. Привлечете внимание на оние кои толку често се забораваат.

Roma Press- linko tar https://www.kontextwochenzeitung.de/gesellschaft/502/so-viel-arroganz-so-viel-katastrophe-7111.html?fbclid=IwAR0psUm8nB-PonH0bRbOcnW3bY6RS37J7lBYd6j1WXgNuQ8TQpzttLxEC6I