OPER – NPR Avdive denge dumo ko protest ani dis Prilep.. dikhen video

292

Avdive ikergapes sansaralo protesti ani dis Prilep sar naćhalipa e Romengoro baš sa so resarela olencar ani akaja dis.
Ano avdisutno protest denge dumo e Romen duj Romane politikane partie NPR thaj OPER e liderencar Gege Demirovski thaj Neždet Mustafa.
Anglal o khedime roma kerga lafi vi o mustafa thaj o Demirovski..
Dikhen teleder video..

Денес се оддржа мирен протест од страна на жителите Роми од Прилеп. Како што дознава Рома Пресс протестот беше организиран од страна на незадоволните жителите роми од Прилеп за
нееднаквиот пристап на решаване на нивните проблеми од страна на актуелниот градоначалник Борче Јовчевски,обесправноста,дискриминацијата и слично.
Со своја поддршка присуствуваа Претседателите на политичките партии НПР и ОПЕР.
Пред присутните говореше Претседателот на партијата ОПЕР г- дин Неждет Мустафа кој се осврна на актуелните проблеми на ромите кои со децении се нерешливи и побара поддршка од Ромите дека е време сите заедно да се разбудиме од нашиот сон и еден на друг да поддаваме рака за решавање на нашите заеднички проблеми.

Исто така го најави Ѓеѓе Демировски како борец најгласен Ром за ромските права,а воедно побара дека треба сите да му возвракаат за истата затоа што мисли добро за својата заедница.

Пред присутните говореше и Претседателот на партијата НПР ЃеЃе Демировски тој се осврна со актуелноста на дрвокрадците укажувајки дека општината е глува за тие што пред нивни очи крадат со камиони дрва, а тие ги бркаат ромите со запрежни коли кои земаат гранчина за да имаат за зимно време со што да го затоплат семејството. Ромите повеке нема да им бидат предмет за понижување и слично. НИЕ мора да бидеме еднакви третирани во сите сфери едноставно колку е државата на македонците толку е и наша на ромите укажа пред присутните Демировски.

Ромите со мирен птотестен марш се упатија од населбата до општината каде го искажаа своето незадоволство преку упатените пораки дека ромите се тука и се живи. Општината треба да биде еднаква за сите заедници кои живеат во градот Прилеп и за секоја неправда која ке биде реализирана врз ромите тие ќе биле спремни правдата да си ја бараат преку демократското право со оддржувања на секојдневни протести пред општината.
Протестот заврши без инциденти.

Hazri kerga: Roma Press