Ko promoviribe e filmeske taro Ðej ,,Nedelja ” e Roma akterija save lele than na sine akharde SOSKE?

614

Ikergape o premiersko dikhipe e neve filmeske taro pindjarutno gilavutno Ðej Ramadanovski, kaskoro djivdipe sa pherdo fuhalibnaja thaj pharipnaja,mangipe sar thaj tragedie.
I Premiera ikergapes ano Belgrad, aso havlarelapes o jekha jekh filmi ka khelel ko 26 januari ko Skopsko kino Sinepleks.

Ano akava filmi sar serutni uloga lela than Husein Alijevik,ki rezija Nemanja Kjeranik thaj Miloś Radunovik.

Odova so nane halovibnaske bash o Roma Press, saste informacie ko sa e balkaneskere medie khatende na pominenapes o anava save lena than sar Romane glumcija Bajram Severdjan(dr.Koljo) Sanela Emin thaj Emir Kurtish.

Naoficijalno resaraja ano informacie pa duri bash o promoviribe e filmeske sar ko Belgrad hem ko Skopje,akale akteren na sine oficijalno akharde, pućenapes SOSKE?

Се одржа премиерата на филмот „Недеља“ за животот на починатиот пејач Џеј Рамадановски, чиј живот беше полн со подеми и падови, љубов и трагедии.
По синоќешната премиера во Белград, филмот „Недела“ за српскиот фолк пејач Џеј Рамадановски се најавува дека ке следи и во Скопје на 26 јануари во кино Синеплекс.
Инаку Рамадановски,потекнува од ромско семејство од Македонија,а неговиот живот згасна во 2020 година на 57 години.

Филмот во режија на Немања Ќераниќ и Милош Радуновиќ, инаку насловен е според една од најпознатите песни на Рамадановски,,Недеља”.

Како главен лик (улога)се појавува Хусеин Алијевиќ, а играат и Марко Јанкетиќ,Стефан Вукиќ, Алексеј Бјелогрлиќ,Ален Селими,Ана Пиндовиќ, Златан Видовиќ,Милица Јаневски, а како споредни улоги се појавуваат Санела Емин,Бајрам Северџан,Емра Куртиш и др.

Според изворите на Рома Пресс,покрај учевството во филмот,,Недеља” на македонските дипломирани актери Санела Емин,Емра Куртиш и Бајрам Северџан (Колјо)истите не беа поканети на премиерната промоција која беше оддржана во Белград, за втората промоција која треба да се оддржи во Скопје на 26 јануари, се уште не се известени и не се поканети.
За овој пропуст учесниците(актери)немаат објаснување ЗОШТО?