Presidenti e Makedonijako Pendarovski ka ovele neve berseskoro lavkeribe ano Sobranie ko 12:00 ari..

121

Presidenti e themako Stevo Pendarovski avdive ano 12:00 ari ka ovele nevo berseskkro lavkeribe bash aktuelno sanakhibe o bers anglal o bichalde (prtenikoja)ko Sobranie.
Sar so havlarelapes, ano berseskkro lavkeripe tar Pendarovski ka len than te sunen ole pretstavnikoja tar i Radji(vlada), sa e institucie, diplomatikane pretstavnikoja thaj panda but avera.

Tradicionalno akaja besin(sednica)agorkerela sakana salde e lavkeripnaja tar presidenti, aso e politikake pretstavnikoja te isi olen diso te vakeren panle oleskere laforeja tadani ola dena vahtavi(izjava) ano press centari e Khedipnasko(sobranie).

Претседателот на државата Стево Пендаровски денеска во 12 часот ќе се обрати пред пратениците.
Според најавите, се очекува годишното обраќање на Пендаровски да го проследат претставници на владата, сите институции, меѓународната заедница,дипломатските претставници и уште многу друѓи.

Инаку, оваа седница завршува со обраќањето на шефот на државата и не е дозволена расправа, така што политичките партии ако имат свои коментари за говорот традиционално имаат можност после да ги даваат по седницата во прес-центарот на Собранието на РСМ.