Protesti ani Bitola mujal policijako brutalnost..

381

Avdive ikergapes protesti mujal o brutalnosti policijako ani Bitola, o khedipe tavdinga tar 12:00 o ari tar i pošta e dizjake thaj pirindor gele đji ano plostad e dizjake anglal policijaki trafika.

Anglal o khedipe kerge lafi e organizatorija e protesteske, maj bit Bitolake Romane  Organizacie thaj avera.

Протест поради полициската бруталност се одржа денеска во Битола како реакција на видеото кое се ширеше по социјалните мрежи на кое се гледа како полицаец тепа двајца сограѓани кои направиле сообраќајна несреќа.

Протестот освен што беше реакција против полициската бруталност во целост, се протестираше и против дискриминацијата на Ромите, бидејќи жртвите кои беа нападнати од полицајците беа Роми.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=628037854739998&id=100026013663031