SUMNAL Protestoja ani Sofija- Bugarija..

Protestoja ani Sofija- Bugarija..

544

На крајот на напнатиот ден, судирите се интензивираа во текот на вечерта во бугарскиот главен град, каде демонстрантите фрлаа петарди, камења и шишиња кон полицијата која ги чуваше зградата на владата и парламентот.

Повиците на организаторите за мир не се слушнаа, при што полицијата ги истурка демонстрантите од поголемиот дел од плоштадот и уапси 95 лица.

Ова е прв ден обележан со насилство од почетокот на секојдневните антикорупциски протести на почетокот на јули. Учесниците, без оглед на политичката припадност, бараат оставка од владата и јавниот обвинител Иван Гечев, кого го обвинуваат дека е „поврзан со олигарсите“.

Roma Press lendo tar :https://kanal5.com.mk/masovni-antivladini-protesti-vo-sofija-najmalku-55-povredeni-video/a437244