Rekordi tar 5000 migrantija resle ani Śpanija..dikhen Video

311

Pobuter tar o 5.000 migrantoja sinelen šajipe te resaren đji e Śpanijaki dis Seuta tar paśćimafrikansko kotorestar tar Maroko, havlarela Śpanijaki Rađi(vlada).

Akava tano rekordi tar numero resaribnaske migrantoja baś salde jekh dive.
Maśkar akava numero isi thaj 1.500 potikore thaj terne ćhavore.
Dikhen Video..

Повеќе од 5.000 мигранти успеале да стигнат од шпанскиот град Сеута на северноафриканскиот брег од Мароко, пренесува шпанската влада. Тоа е рекорден број за еден ден. Меѓу нив има околу 1.500 малолетници.

Портпарол на шпанската влада изјави дека цели семејства биле во можност да пливаат или да возат со брод на надувување за да го поминат бродот што се наоѓа на границата меѓу Сеута и мароканскиот град Фнидек. Мароканската полиција не интервенираше.
Илјадници мигранти пливаат до шпанската енклава Сеута
Се сомневаат дека овие мигранти доаѓаат од Фнидек и дека ќе следат повеќе, вели дописникот на НОС, Роп Зутберг. “Фнидек беше жив град со 78.000 жители. Општината заработуваше за живот од трговија со Сеута, но во март минатата година дојде до застој поради кризата со корона. Рестораните, продавниците и бизнисите мораа да се затворат”.

Roma Press- Romando A.(Belgija) Link:https://nos.nl/artikel/2381177-record-van-5000-migranten-weet-spaanse-stad-ceuta-in-noord-afrika-te-bereiken