Samit tar o NATO-lela than sar pherdi djeni thaj i Utarali Makedonija..

172

Avdive ano Brisel ikergovela Samiti tar NATO, ano akava khedipe lela than hem o Premieri Zoran Zaev tar i Makedonija. Akava tano jekto dikhipe e sefonencar thaj thema save tane pherde djene tar Alijansa numa kaste tano thaj i Utarali Makedonija sar djeno tar o NATO.
sar so havlarela i MIA tar Brisel, e liderija tar sa e 30 phuvja ka keren lafi bash o ponodoripe e Alijansako thaj sa olake anglalakharina.

Во Брисел денеска се одржува Самит на НАТО, на кој Северна Македонија ќе ја претставува премиерот Зоран Заев. Ова е прва средба на шефовите на држави или влади на членките на Алијансата на која Северна Македонија учествува како полноправна членка на НАТО.

Како што јави дописничката на МИА од Брисел, лидерите на 30-те земји членки ќе разговараат за иднината на Алијансата и нејзините предизвици.

Целта на генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг е лидерите да се усогласат за „амбициозна“ агенда за 2030-та година во однос на безбедноста и одбраната. Тој на лидерите ќе им претстави низа предлози, вклучително и зајакнување на политичката димензија на Алијансата, како и засилување на колективната одбрана и отпорноста на земјите членки во однос на инфраструктурата.

Roma Press-lendo tar https://24info.mk/%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%B2%D0%BE-%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BB-%D1%81%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B2%D0%BE-%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/