Silјаnovska dośćhudela upral o Pendarovski bash o kjerde kriminalija taro DUI

146

Ano eratutno mitingo anglal e dizutne taro Delćevo, kandidatka bash presidenti ani Makedonija, Gordana Siljankvska- Davkova vakerga o Stevo Pendarovski tano dośhalo(krivo)bash o kriminalija thaj o skandalija taro DUI.
O Presidenti shaj ćhivelasa veto bute bukenge save kerdile ki Makedonija, numa ov kjutindor nakavga sa e bilace kanonija save andile ani Makedonija, vakerga i Davkova.

O Presidenti taro VMRO DPMNE Hrisijan Mickovski, anglal dizutne taro Delcevo ko jek vakerga bash soske akharela sa e dizutnen ko Makedonikano paśhakeripe(obedinuvane), sebepeja sostar te na kerga akava ov ka gazinel upral supstrati ideologija e partijaki, o VMRO DPMNE tani partija demokratikani Makedonijaki partija bash bash jekhajekipe, vakergano Mickovski.
👇👇👇
Вчера вечер пред жителите на Делчево во митонг,претседателската кандидатка Гордана Силјановска-Давкова рече дека Стево Пендаровски бил еднакво одговорен за „скандалите и криминалите на ДУИ. Претседателот воопшто не е невин. Барем дваесетина пати требаше да посегне по ветото кога се носеа лошите закони.

Тој,скромно, тоа го стори два пати, а вториот пат не по сопствена волја, туку по приговор на Европската унија. Е, па, ако не стави вето на оној скандалозен закон, измени на кривичниот законик, што всушност значеше колективна амнестија тогаш тој е директно одговорен за кршење на Уставот и законите.
Ако молчеше додека ДУИ цело време правеше скандали и криминали, тогаш тој е еднакво одговорен како и ДУИ и оние околу нив, рече Силјановска пред присутните.

Христијан Мицкоски, исто така се обрати пред присутните во митингот во Делчево, тој се осврна објаснувајќи зошто повикал на македонско национално единство. Доколку не повикав на национално обединување би го погазил супстратот и идеологијата на мојата партија, затоа што ВМРО е и Демократска партија за македонско национално единство. Пред сликата на руините и хаосот кој го прави оваа власт, ви велам дека секоја наша разлика со која било партија, е помала од големата и заедничка работа пред нас, а тоа Македонија и нашата борба да кажеме дека има надеж и дека има иднина, укажа Мицковски.

Рома Пресс-лендо таро ВМРО ДПМНЕ