Stevo Pendarovski anglal e dizutne tari Strumica dośhakerela e Mickovske bash ćhivibe e Bugaren ko Ustavi Makedonijako

177

Anglal e dizutne tari Strumica, kandidati bash presidenti Stevo Pendarovski kerga lafi bash o stavi taro VMRO-DOMNE thaj o Hristijan Mickovski ki umal taro ustavesko iramalipa.
Sakana kana o Micskovski kjerela lafi bash evropakere ambasade tadana vakerela prioriteti tano te ćhivenpes e Bukaren ano Ustavi e Makedonijako.

Aso ked kjerela lafi anglal o dizutne ja palem djene e partijake tadani vakerela iramale taro akava, vakerindor akala mere informacie panle faktencar so akava kerdilo lafi anglal duj dive kana o Mickovski diklapes uce pretstavnikoja tari olengiri pasutni Germanijaki partija CDU.

Aso taro Tetovo o Presidenti taro SDSM,Dimitar Kovaćevski upral so kerga lafi bash politikane aktivitetija, numa hem kerga lafi bash ekonomijaki politika tari programa e partijaki thaj neve reforme save kamla te kerelen ani nevi Radji,vakerga o Kovacevski.

Пред граѓаните на Струмица, кандидатот за претседател, Стево Пендаровски се осврна на ставот на ВМРО-ДПМНЕ и Христијан Мицкоски во однос на уставните измени.

Секогаш кога Мицкоски зборува со странски амбасади им вели дека наводно еден од неговите први приоритети ќе биде да ги внесе Бугарите во Уставот. А секогаш кога зборува пред своето партиско раководство или пред македонската јавност зборува обратно. Дека ова не е само празен муабет, или озборување покажува следново: Пред два дена виден е висок претставник на нивната сестринска партија од Германија ЦДУ, даде изјава за македонските медиуми во кое рече  разговарав со раководството на партијата ВМРО-ДПМНЕ вклучително и со Мицкоски и добив цврсто уверување дека уставните промени се нивен приоритет.

И сега гледате човек кој, зависно од тоа со кого разговара, одговара на различен начин. Како да му верувате на човек кој едно зборува пред странци, друго зборува пред сопствениот народ?“ порача Пендаровски.

Претседателот на СДСМ, Димитар Ковачевски пред присутните во Тетово говореше за економските мерки на програмата на партијста.
Секој граѓанин, вклучително и децата, ќе добијат акции во вредност од по најмалку 8.000 денари или најмалку 500 евра за едно четиричлено семејство, со новата реформа за враќање на енергетските компании во рацете на граѓаните. Вредност која на берзата ќе биде далеку поголема,укажа Димитар Ковачевски на митинг во Тетово.

Roma Press- lendo info SDSM