Stevo Pendarovski erati ko miting ano Suto Orozari

303

O Prezidentsko kandidati Stevo Pendarovski ano avdisutno mitingo ko Suto Orizari vakerga, i Makedonija thani them multietnikani , shaj te djal anglal salde te arakhela sa e khedinengere nijamija.

Tumen sar Roma sakana sikavgen tumen sar śukar domakinija thaj me sakana akharavaman śukar kana avava. ani Komuna Suto aorizari, vakerga o Stevo Pendarovski.

Претседателскиот кандидат Стево Пендаровски вечерва од Шуто Оризари порача дека Македонија, како мултиетничка земја, може да просперира и да оди напред само ако подеднакво ги вреднува сите етнички заедници.

„Ромите за мене се еднакви како и сите останати граѓани. Јас не ги разликувам луѓето по нивната верска или етничка припадност. Кај мене можел да дојде секој што ќе посака, без разлика дали е Македонец, Албанец, Турчин или Ром, дури и ако не гласал за мене,“ истакна Пендаровски и додаде дека во нашата земја има врвни интелектуалци Роми кои придонесуваат за развој на нашата заедничка татковина.

Во насока на афирмација и поголема видливост на Ромите во општеството Пендаровски посочи дека во рамки на неговиот тим како претседател има советничка која ги адресира проблемите и предизвиците на Ромите.

Hazri kerga: Erdan M.foto Sevgul A.