Sojuzi tar sindikatoja achovena ano poro rodiphe i minimalno plata te resarel ano 18.000 milja denarija..

589

Avdisaske havlarelapes palpale nevo dikhipe maskar o sindikatoja, rabotodavacija thaj i Radji ano 16:00 o ari.
Sar so vakerlapes palpale ka kerelpes lafi bajrovibnaske i minimalno plata ano 18.000 milja denarija.

Numa o Sojuzi tar sindikatoja buvle havlarge olenge nane ikheribnaske odova so kampalpes te anen o pukinipe jekhe choneske buti te resel dji ko 16.200 denarija,odoleske achovena ano poro stavi ako vi avdive na nakhela o dikhipe pozitivno anibaja solucija sar ola so vakerna o pukiniphe te resarel ano 18.000 denarija, tadani ola achovena ano poro stavi te keren strajko thaj te blokirinen o thanaripe (sediste) e Organizacijako bas rabotodavacija Makedonija sar thaj i komora Makedonijaki.

За денес повторен обид и нова средба меѓу синдикатите, работодавачите и Владата закажана е за во 16 часот ќе се разговара за барањето на синдикатите за зголемување на минималната плата на 18.000 денари.

Предходната средба за синдикатите е неприфатлив предлогот на работодавачите укажан пред Економско-социјален совет, бидејќи според пресметките на синдикатот во тој случај минималната плата во нето износ би изнесувала 16.164 денари.

Како што беше и најавено во случај ако и денешната средба не заврши позитивна тогаш незадоволството на Сојузот на синдикатите ке го прикажат со блокирање на улицата пред седиштето на Организацијата на работодавачи на Македонија и Стопанската комора на Македонија.

Рома Пресс