Soobrakajnikani bibah isi mule thaj khuvde manuśa..

299

Duj mule manuśa aso panđ lingarenapes pophare khuvde ani buseski bibah savate arakhalovela thak Francijako treneri.

Tar dikhlo doshakerdo (javen obviniteli) vakerna so kerlapes lafi baśh śoferi savo paldela sas o busi upral oleste kergapes testi thaj iklilo pozitivno so lela droga.

Ano akava busi araklagovena 33 phirutne (patnikoja), i bibah resarga ano 11:45 dakikija ano drumo e19 ani Breda ko Šoten.
Ano busi araklagovena patnikoja francijake thaj španijake dizutne.
Bašh akaja bibah o dikhlo obviniteli Klasens taro Antverpen vakerga nane penđardo panda o paluno sebepi akale soobrakajnikane bibaheske.

Teleder drabaren ani Makedonikani čhib.
👇👇👇
Брехт, Шотен – Тешка несреќа се случи на Е19 во близина на Синт-Јоб-Ин-т-Гур (Брехт), во правец кон Бреда, во неделата попладне. Француски автобус со 33 патници, кој патувал кон Амстердам, се превртел од се уште неразјаснети причини. Во несреќата загинаа две лица, а пет патници се уште се во критична состојба. Возачот на автобусот е позитивен на дрога и е уапсен. Следете ги ажурирањата на блогот во живо на дното на оваа статија.

Несреќата се случила околу 11.45 часот на Е19 кон Бреда, кај Шотен.
„Околностите на несреќата во моментов се нејасни“, рече Класенс од јавното обвинителство во Антверпен. „Она што досега го знаеме е дека автобусот од непознати причини излетал од коловозот. Возилото најпрво удрило во бетонската преграда од десната страна, а потоа и на левата страна од коловозот. Потоа автобусот се превртел“.
Јавниот обвинител покренал истрага за точните околности и назначил сообраќаен инженер. Возачот на автобусот, 35-годишен маж од француска националност, возел под дејство на дрога. „Човекот помина позитивен допинг тест. Тој е уапсен“, рече обвинителот. Одземена е и возачката дозвола. Во автобусот имало главно француски патници и мал број шпански патници.

Roma Press:Romando A.- Www.gva.be