Srbija-Śaj?-te mukhenpes e Bijava đi ko 200 misafirija pali o agor e ćhoneske juni..

  190

  Te hulela o numero taro neveinficirime manuśha thaj te o vakciniripe kerlapes pobare numeroja lejbaja, tadani śaj te đakerelpes o niśhankeripe tar bijava te ovel mukhlo misafirencar đji ko 200 manuśha pali o ćhon Juni,numa ka valani savore ke ikerenpes telal arakhibnaskere dajatve(merke)panle tar epidemija Kovid 19.

  Akava info si vakerdo ani Srbija tar epidemiologo tar Krizako śtabi D-r Branislav Tiodorovik, sostar vov dikhela i jekhto buti thani te hulara o numero tar nasvale tar jek milja ano dive, hraminela o kurir.

  Sar so vakerelapes ponodorig ani informacija baśh mukibe bijava, nikaija, tikne khedipna, mature thaj aver ka đakerelpes te dika akava čhon tar odova o ćhon Maj sar ka sikavel i epidemiolosko saikerin- foto(slika), thaj baśh akava so akana keraja lafi ka đakerelpes te ovel ani realizacija palo ćhon o Juni te aćhilo tikno o numero tar neve nasvale astarime e pandemijaja 19.

  Доколку падне бројот на новоинфицирани лица и доколку вакцинирањето се изврши во поголем обем, можно е да очекуваме прослави до 200 лица по јуни, но со мерки на претпазливост.

  Ова е она што епидемиологот и член на Кризниот штаб проф. Д-р Бранислав Тиодоровиќ, забележува дека нашата прва цел е бројот на помалку од 1.000 заразени дневно, пишува Курир.

  Свадби, прослави, матури, крштевки, сигурно нема да бидат во мај, но во зависност од епидемиолошката состојба, по месец јуни, ако сè оди според планот, можеби би можеле да размислиме и во таа насока.

  Свадби, прослави, матури, нема да можеме да го пуштиме тоа во мај. Ние веруваме дека е невозможно да се создадат услови за толку краток временски период. Можеби ќе биде.
  Што се однесува до свадби, крштевки, матури, некаде во јуни, кога ќе имаме појасни податоци од месец мај. Но, постои страв, ако кажеме дека е можна свадба до 50 луѓе, кој ќе го почитува тоа? Потоа една третина од ресторанот, хотелот ќе се користи за свадби, а тоа е прашањето дали ќе биде така. Меѓутоа, ако падне бројот на новоинфицирани, вакцинацијата ќе биде поенергична, пообемна, можеби по јуни може да имаме прослави до 200 лица, но со мерки на претпазливост – вели професорот Тиодоровиќ.

  Roma Press-lendo tar:http://rominfomedia.rs/?p=20704