Štar Roma našavge poro đjivdipe tar palunipe e virusesko Kovid 19..

314
Fr 2294.11

Француските медиуми објавија дека коронавирусот се шири во ромската заедница во Перпињан, град на југот на земјата во Франција. Минатата недела четворица Роми починаа од вирусот,уште 10 се на интензивна нега, од кои некои се во индуцирана кома.
„Ова е страшно. Се плашиме “, рече Ник Гименез, претставник на ромската заедница во Перпињан за француските медиуми.

Еден од починатите е 24-годишна жена која страдала од астма и дебелина, додека другата личност е 45-годишен маж, исто така астматичен. Третиот беше стар над 75 години.
Вкупно шест лица веќе починале од КОВИД-19 во Перпињан, четворица од оваа заедница. Ситуацијата во овој град е комплицирана и бројот на заразени лица рапидно расте.

Ромската заедница во Перпињан е една од најголемите ромски заедници во Франција и нејзините членови припаѓаат на групи со поголем ризик од вирусот, бидејќи многу страдаат од дијабетес. Властите ги повикаа жителите да не ги напуштаат своите домови.
Сепак, за Ромите е многу тешко да останат во затворено, бидејќи многумина живеат во домови од 15 метри квадратни, во групи од четири до шест.

Ani Francija havlatelapes prekla o medie panle e corona viruseja so si astardi i romani mahala Perminan, diz tar paśčimrig e Francijatar.
Sar so vakerlapes tar francijake medie štar Roma mule tar akava than sar palunipe so sas astarde e aktuelbo viruseja Kovid 19, i dar tani but bari maškar e Roma ano akava than sostar, kerlapes lafi baš bešipe jekjekheja but pašeder.

Sar so vakerla o Nik Gimenez, manuš tar akava than bare dararipna isi maškar e dizutne sostar savore đjivdinena maj hari po štar đji panđ manuša ano 15 metre kvadratoja, thaj odoleske si but phare ano akava kotor te kherelpes kontrola e manuša te oven phanle andre.

Roma Pres lendo tar:(portal-udar.net)