Tar avdive thavdela alosaribnaski kampanja baš Alosaribe ki Makedonija..

106

Avdive thaj oficijalno tavdela i kampana tar anglal vakteskere parlamentareskere alosariba ani Utarali Makeodnija. Baš jekto fori ano akala alosarobe i sasti kampanja nane te ovel sar sakana isila iranipe thaj avera śartoja.

Agorkerga o 15 divesengo vonrednimano ikheripe thaj avdive o Presidenti e Makedonijako rodinga te ikherenpes thaj te  nakhen o alosaribe ano fer thaj dekokratikano ćane,

E partie tane hazri alosaribnaske, OBSE – ODIHR tane hazri dikhibnaske swr ka naken e alosariba. Akava fori ano alosaribe lena than štar koalicie thaj thaj 11 partie, aso alosaribe ka oven ikherde trin divesa.

Денеска и официјално започнува кампањата за предвремените парламентарни избори во Северна Македонија. За првпат во досегашната изборна практика таа ќе се реализира во поинакви услови. До ова доаѓа откако заврши вонредната состојба од осум дена што на 15-ти јуни ја прогласи претседателот на државата Стево Пендаровски, а ја побара Владата заради спроведување на предвремените избори.

Партиите ветуваат „брда и долини“ како да нема корона-криза

Партиите веќе најавија дека во интерес на превентивата и здравјето на граѓаните нема да практикуваат митинзи и поголеми собири. Ќе имаат средби со граѓани но во помал обем, а изборните програми претежно ќе ги презентираат онлајн. Обраќањата до граѓаните ќе ги реализираат преку медиумите и социјалните мрежи.

Набљудувачите на ОБСЕ/ОДИХР почнаа со работа

На овие избори учествуваат четири коалиции и 11 партии, а гласањето ќе се одвива три дена. На 13-ти јули ќе гласаат заразените со Ковид-19 кои се лекуваат дома и лицата на кои им е одредена мерка самоизолација. На 14-ти јули ќе гласаат изнемоштените и болни лица, а сите останати на главниот изборен ден 15-ти јули, кога гласањето ќе трае во продолжен рок – од 7 до 21 часот.

Hazri kerga: Roma Press lendo https://www.slobodnaevropa.mk/a/30687516.html