Bijando dive tar gilavutno Thagar Śaban Bajramovik- dikhen Video..

251

Ano leskere palune izjave save sine dende o Śaban vakerla baś sar kerla e kompozicie thaj e gilja aso pal odova śunenapes thaj gilavenapes decenijencar. Ov vakerla sa o gilja save si lestar gilavde vakerna o hasuno djivdipe e Romengoro sa odova so dikhla pe jakencar adava hramonela thaj gilabela.
Thagar Romano ikerela o anav kana đjala sar misafiri ani Indija pali akharin tar Indira Gandi, aso avdive tano lesko bijando dive.
Sov thagarutneja ano rahatluko.

Денес е роденден на Ромскиот крал на музоката Шабан Бајрамовик.Својот прв запис го сними во 1964 година,денес зад себе има дваесетина албуми и педесетина синглови. Пишуваше и компонираше околу седумстотини песни.

Повеќе од дваесет години беше водач на групата „Црна мамба“ со која група често патуваше на турнеи. На покана од Нехру како и Индира Ганди, тој беше и почесен гостин во Индија, и таму беше прогласен за крал на светската Ромска музика.
Шабан Б.често кажуваше Јас секогаш ја пеев само вистината: Како нашите Роми се разведуваат, како се разболуваат, умираат од разни болести, како една жена остава некого, лубовни песни, песни за живот исто така песни за тоа дека јас се коцкав па тоа не успеа. Не морав да измислувам ништо, само пишував за она што го гледав секој ден. Одам по улицата, гледам наоколу и пишувам композиција. Сè беше толку едноставно,а тоа сите го сакаа “, објаснува Шабан Бајрамовик еден од неговите последни изјави.
Срекен роденден кралу и почивај во мир.