Мајмунска сипаница го тресе соседството..

387

Nacionalnikani organizacija baš puterdo sastipe ani Grcija(EODI) kerna rodlaripnaske analize upral o avgo simptomija save dikhovena tar aktuelno majmunengo virusi(sipanica) resardo ano olengi phuv.

Sar so vakrena kerlapes lafi bašh par turistija save resarge ani Grkija tar Anglija thaj isilen disave paše simptomija tar odova vakeripe savo dikhovela tar majmunengi sipanica, havlarela i MIA tar Atina.

Aso e informacie tar Sumnaleski Sastipnaski Organizacija (SZO) phanle akale sipanicaja vakerna akava nasvalipe tano lokho thaj nakhela tar o trin đji śtar kurke, numa đjanela te kerel pobaro pharipe upral e manuśa save thane potikore sastipnaskere imuniteteja thaj maj but palpale khuvela ano potikore ćhavore.

Националната организација за јавно здравје на Грција (ЕОДИ) го испитува првиот сомнителен случај на мајмунски сипаници во земјата, а станува збор за турист од Англија,пренесува МИА од Атина.

Од ЕОДИ укажуваат дека станува збор за пар туристи, кои засега се без симптоми заедно со неговата придружничка, а хоспитализирани се во болница во Атина.

Повеќето случаи се благи и исчезнуваат сами по себе во рок од две до четири недели.Сепак, тешки инфекции се забележани кај имунокомпромитирани лица и мали деца.

Според СЗО, стапката на смртност е од три до шест проценти. Стапката на смртност од сојот кој е регистриран во регионот на Конго може да биде до 11 отсто, додека западноафриканската има многу помал процент, 0,1 отсто.