Осуда од Европската комисија за полициската бруталност против Ромите

1226

Evropaki Komisija tani penđardi e čipotaja thaj adelatinkerela e policijaki brutalnost mujal e Roma tar Bitola tar nakhlo kurko havlarela o hramutno tar MIA tar Brisel.

Amen adelatinaja o resaripe tar takati, notirinaja tar adava so i rađi adelatonga i čipota thaj so adelatinge o resaripe thaj kerena sa ko lejbe piro te putrelpes rodlaripe mujal adala manuśa thaj te ikloven anglal o muj e nijamalipnaske(pravda).

Европската Комисија е запознаена и ја осудува полициската бруталност против лицата од ромско потекло во Битола минатата недела, јави дописничката на МИА од Брисел.

Многу јасно осудуваме секаква неоправдана употреба на сила, нотираме дека властите го осудија инцидентот и дека преземаа чекори за отворање истрага за одговорните да бидат изведени пред лицето на правдата, изјави портпаролката за проширување на Европската Комисија, Ана Писонеро.

Европската Комисија не ја коментира истрагата, ниту судските постапки, додека се во тек, но нагласува дека нејзината позиција во однос на полициската бруталност и прекумерната употреба на сила е „многу јасна осуда“.

Roma Press lendo:https://sitel.com.mk/osuda-od-evropskata-komisija-za-policiskata-brutalnost-protiv-romite