Премиера на новиот Документарен филм „Небо –Точак – Земја„ во Продукција на СП БТР и копродукција на Студио 7.

1791

Premiera tar dokumentarno filmi ,,Nebo- Toćak- zemja”- Filmi savo si pherdo sa ikheripnaja tar sa đjivdipe e historijaja e Romengiri.

O filmi tano kerdo telal produkcija:  SP BTR, Koprudukcija: Studio7 RS Makedonija, aso kherdo tano finansijake dumeja tar Filmesko fondi tar R.S.Makedoniija.

„Небо -Точак-Земја „ – Документарен филм за историјата на Ромите
Продукција: СП БТР, Копродукција: Студио 7
Р.С.Македонија, финансиски подржан од Филмски фонд на Р.С.Македонија

Режија: Коста Марковски
Сценарио: Зоран Димов / Рамуш Муарем –Цирко
Производство: 2020 година
Времетраење: 59 минути

Премиера на Документарниот филм „Небо –Точак –Земја

Едно битно прашање?
– Тие се покрај Вас и вашето опкружување, но колку навистина ги познавате Ромите?
– Колку знаете за нивната богата и долга историја, традиција, култура, јазик?
– Дали нивниот живот бил весел како и нивната музика, или пак е тежок, тажен и темен како нивниот тен?
– Зошто е навредлив зборот „Циган„? Зошто се борат да бидат наименувани со терминологијата – РОМ?
– Запознајте се со најпознатите Роми Научници – Нобеловци, претседатели на држави, актери – оскаровци, спортисти… (Данскиот нобеловец за медицина Аугуст Крог, сликарот Пабло Пикасо, Композиторот и виртуоз на виолина Николо Паганини, актерите Чарли Чаплин. Рита Хејворт. Сер Мајкл Кејн, Јул Бринер, Ава Гарднер, Натали Вуд, Елвис Присли, гитаристот на Роулинг Стоунси – Рони Вуд, фудбалерите, Неста, Пирло, покојниот Хосе Антонио Рејес и многу други)

Настанот се оддржува на 31 август 2020 година, Понеделник со почеток од 20 часот во Кинотека на Македонија на премиера на новиот Документарен филм „Небо –Точак – Земја„ во Продукција на СП БТР и копродукција на Студио 7.

Hazri kerga:Roma Press (pal bićaldo havlaribe đji medie).