Самка Ибраимовски кандидат за Претседател на РСМ..

1253

Blef jali NA?
I Romani majphurani partija PCER ano paluno beshipe taro ućhe strukture e partijake ange paluno lafi,ko avutne prezidenska alosariba ki Makedonija o Samka Ibraimovski te ovel kandidati bash presidenti Makedonijako.

Amare naoficijalna informacie vakerena bash o djene ko presedatelstvo tar akaja partija mangena te diken o takati e partijako numa hem e Romengoro.
Kerlapes-li blef ja palem vazdipe peseskoro fijati(cena)sar PCER ko avutne alosariphe (izborija).
Amaro avdisutno informiriphe phanle akale partijaja ka adjikera taro PCER te vakeren OJA ja palem NA.

Ako taro PCER tano o gndipe salde te shaj smetinena ko avutne izborija,aso palo adava te khuven ko pazari disave pobare naromane politikane partijaja, tadani na djanaja sar ka haloven e Roma i pozicija thaj so sa o celjo e partijako.
PCER-sigo khedinga vashramina bash preregistriribe e partijake thaj djakerena o nevo resenie sar politicko subjekti ani RSM.

Според извори на Рома Пресс неофицијално, дознаваме дека потесното раководство на партијата ПЦЕР се подготвуваат да учевствуваат на наредните претседалески избори во РСМ со свој кандидат за претседател, станува збор за претседателот на партијата ПЦЕР г-дин Самка Ибраимовски.

Инаку партијата ПЦЕР во овој период беше активна на терен со собирање и лобирања кај граѓаните Роми потпишана(изјава)која ќе биде искористена за пререгистрирање на партијата.
Во текот на овој период ПЦЕР се во исчекување на ново решение како старо/нов регистриран политички субјект во РСМ.

Нашите извори говорат дека ПЦЕР со своето учество и кандидат на престојните претседателски избори е одлука со која сака да ја преиспита силата на партијата,а впрочем тоа е ризичен процес?
Блеф или не, очекуваме нашата информација да биде потврдена или демантирана од структурата на ПЦЕР.

Генерално кога станува збор за претседателски избори во Македонија несекогаш постојат три сценарија: Кандидат од владеачката структура, кандидат од опозициските редови како и кандидат од албанскиот политички блок,Но,сепак денес себеси се гледа како кандидат од ПЦЕРМ и г-дин Самка Ибраимовски.

Hazri kerga:Roma Press