I kindi struja ka perel ko pike e dizutnenge..

264
O Ekspertoja pal o nevo izvoz agorkererena telal kritike thaj naserioznost, aso e vastalune  telal ekonomija akharena o dizutne te na jaloven akava info sar serioznost thaj valani te đjakeren o agor.
Numa o ekspertoja vakerena hem o nevo uvoz ka agorkerel telal o pukibibe so ka trubul e dizutne te pukinen ola, vakerlapes ko informiribe e lende onformacijako.
Како фалбите за извоз, завршија со потреба за итен увоз на струја? Експертите критикуваат за несериозност, надлежните смируваат дека состојбата е под контрола.

Новата грејна сезона стартува со старите енергетски болки. Неповолните метеоролошки услови создадоа проблеми во производството на електрична енергија, па така државата е приморана на интервентен увоз на струја. До 15 ноември преку државниот ЕЛЕМ Трејд ќе се набавуваат потребните количини неопходни за мирна есен, односно покривање на проблемите со недостигот од вода во хидроцентралите, но и делумно блокираните производствени капацитети на термоелектраните поради технички зафати.

Roma Press lendo tar https://www.dw.com/mk/%D1%83%D0%B2%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D1%82-%D0%BD