13-to Noemvri dive tar Tromakerdo Skopje..

637

Pali phare askerlukoskere maribna avrune takatencar o dive 13 Noemvri 1944 bers ikjerelapes ani godi sar dive kana tromakerdilope e dizjake Skopje.

Ano akava dive kana o Makedonijake askerija bare takatlime marseja khuvge ani dis Skopje tadani dengapes o nisani so pobuter nanaj okupatorija ani dis thaj si Tromakerdo(slobodno)i dis Skopje.

Bas avdisutno dive pobuter aktivitetija kernapes ani dis Skopje,Serutni Danela Arsovska dikhlapes e borconcar thaj kerga olenge sajdipe bas sa odova so denge pesestar bas i dis Skopje.

Tar i aver rig pretstavnikoja tar i Radji (Vlada)kerge sajdipe dji ka sa e spomenikoja save si chivde ko sajdipe sar marutne so tromakerge o Skopje, aktivitetija ko limorija ko butel thaj anglal ko plato ki Radji Makedonijaki.

Panda jekvar,,Bahtalo dive Tromakeribnasko e dizjake Skopje”.
👇👇👇

По тешките борби со странските окупатор на 13 Ноември 1944 година Македонските бранители и 16-та македонска бригада со победоносен марш влегоа во Скопје, со тоа што го ослободија градот од фашистичка окупација.

По повод одбележувањето на 13 Ноември – Денот на ослободувањето на Скопје, градоначалничката на град Скопје Данела Арсовска, оствари традиционална средба со претставници на Градскиот одбор на Сојузот на борците од Народноослободителната антифашистичка војна на Македонија, посакувајќи им добро здравје и понатамошна успешна соработка.

Исто така по повод одбележувањето на 78-годишнината од ослободувањето на Скопје, владина делегација составена од министерот за правда Никола Тупанчески, министерот за локална самоуправа Ристо Пенов и заменик-министерот за транспорт и врски Беким Реџепи, им оддаде почит на загинатите борци кои придонесоа 13 Ноември да биде најзначаен датум во историјата на Скопје. Владините преставници се поклонија и положија цвеќе на Партизанските гробишта во Бутел, на Алејата на заслужните граѓани во Бутел и на споменикот„Ослободители на Скопје”,плато пред Владата на РСМ.