CUK- Avdive vakerela kobor dizutne javingepes đji olende baš urgencie tar na šukar eratutno vakti..

180

Informacie lende tar CUK vakerindor baš o našukar eratutno vakti savo astarga ani dis Skopje ko telefonsko numero 195 javingepes baš prijave 180 manuša.
80 baš poplavime khera,40 baš pelarde kaśta thaj 20 baš khuvde jali oherde pajnencar vordona, 15 provodnikija jali bandere thaj 5 baš problemija elektrikane energijaja.

Baš sa akala intervenvie o CUK vakerela ano vakti kergaoes sigo intervencija prekal prioritetna valanibe.

Информациите проследени од ЦУК укажуваат дека по обилните врнежи од дожд и силниот ветар кои вчера попладне го зафатија Скопје на телефонскиот број 195 и преку бројот за итни повици 112 беа примени околу 180 пријави. Од нив, за поплавени простории од објекти – 80, за паднати дрва – 40, за оштетени возила и поплавени улици и подвозници – по 20, оштетени кровни конструкции – 15, скинати проводници, навалени бандери и други проблеми со струја – пет.

Како што информираат од Центарот за управување со кризи – ЦУК, сите овие пријави и проблеми за нивно решавање редоследно по приоритет биле проследени до: Бригадата за противпожарна заштита БППЗ, Градот Скопје, општините и јавните претпријатија во Градот.