29.11.2019 bersh pravdi zeleno Gradina ano GTC

355

Oficijalno pravdili I Zeleno Gradina ano GTC Bahtale sijam thaj ano Skopje pravgola zeleno parko ko centar E Dizjake Baro ov sasto dzi I Dis Skopje thaj UNDP bash o uspeshno kerdo proekto.

– После неколку месечна работа, заеднички ангажман со Градскиот трговски центар, а во рамки на меморандумот за соработка со УНДП за отпорен град, лоцирано место ГТЦ, конечно го ставаме во употреба новиот квалитетен јавен простор на скопјани, простор којшто сум убеден дека полека ќе си го заземе своето место во таканаречените скопски приказни и дека тука ќе се раѓаат многу убави спомени за нашите сограѓани. Мојот императив како градоначалник беше на еден од симболите на нашиот град, симболот на постземјотресно Скопје, симболот на модерната  ГТЦ од архитектот Живко Поповски да му дадеме нова додадена вредност, ново место коешто ќе ги привлекува скопјани. Тоа го направивме со цел да го заживееме овој дел од градот од една страна, а од друга страна да овозможиме во рамки на проектот којшто го работиме со УНДП, таканаречен термален остров, значително да се намалат температурите во Малиот ринг. Покривот каков што е  зрачи повеќе топлина, според истражувањата кој што ги имаме направено јас очекувам дека температурата овде ќе биде од 16 до 22 Целзиусови степени, односно пониски од порано – рече Шилегов.

Hazri kerga:Nedzmedin A.