Alosaribe ano SAD- Ko ka ovel o nevo presidenti ka đjanelpes pal nekobor dive..

267

Tikni alusaribnaski  trka maśkar demokratengo kandidati Đo Bajden thaj o aktuelno presidenti Donald Tramp. I dinamika tar r3zultatija tar o hangoja tar eratutni rak  pal evropako vakti e hangoja đjana sas ki rig tar o Bajden, javinako e hangonencar reelale o Tramp thaj odoleja amgapes o gndo so si but paše e rezultatoja.

Importatno(važno) tano te halovelpes aso o alusaribe  ano SAD presidenti alosarinelalen e sojuznikane raštre aso na e dizutne odolestar ka ovel importatno e rezultatija tar sojuznikane raštre Severno Karolina,Pensilvanija,Viskonsin,Ajova,Ohajo,save themende e dizutne nane opredelime politikane.

Тесна изборна трка меѓу демократскиот кандидат Џо Бајден и актуелниот претседател Доналд Трамп. Наспроти динамиката на резултатите од гласовите кои изминатата ноќ по европско време доаѓаа во корист на Бајден, од утринава Трамп се приближи до резултатот, правејки ја ионака неизвесната претседателска трка уште по неизвесна.

Утринава односот на електорските гласови беше 220 за Бајден наспроти 213 кои до моментот на преборјувањето ги имаше Трамп.

 

Важно е да се напомене дека во САД претседателот го избираат сојузните држави, а не граѓаните , па оттаму и важен ќе биде исходот од гласањето во сојузните држави Северна Каролина, Пенсилванија, Висконсин, Ајова, Охајо, каде гласачите не се стриктно политички определни.

Roma Press- lendo :https://www.slobodenpecat.mk/andonovik-najneizvesni-izbori-vo-sad-pobednikot-poznat-duri-za-nekolku-dena/