Avdive ano simbolićno ćhane niśankergapes komemoracija baš o sa mudaripe e Romengo ano Holokausti..diken Video

485

Avdive ano simbolično ćhane niśankergapes o dive tar holokausti thaj sa o mudaripe e Romengo ano logori ko Aušvic saveske vakteske e Roma phare iranena poro gndipe numa thaj pharipaja kerena lafi so sa resarga ano akava dive. Ani chavjori         (gradinka) 8- to April ćhivgepes ani phiv trin kaśta savencar ka ikera ani amari godi o dive 2 – to augusto thaj sa o bilačipa save kerdile upral e Roma.

Комеморација по повод сеќавањето на жртвите од Геноцидот над Ромите во рамки на Втората светска војна – 2 Август. Денес на симболичен начин  во Општината Шуто Оризари во дворот на градинката ,,8 – ми Април”  се садеа три дрвца донирани од движењето на АВАЈА сo тоа  беше и одбележан денот на геноцидот над ромите во времето на  холокаустот и што се случувало во концентрациониот логор во Полска, Аушвиц-Биркенау.

Не треба да дадеме простор да се повтори историјата! Никогашповеќе! Затоа е многу важно да ја знаеме историјата и да ја едуцираме нашата идна ѓенерација.

НИКОГАШ ПОВЕЌЕ!

Hazri Kerga: Neđmedin A.Fuat A.- Roma Press