Avdive i Makedonija nišankerela 29 berš nezavienost e themakoro..

364

Пред 29 години, на 8 септември 1991 година, мнозинството граѓани се изјасни за самостојна и суверена држава.

По повод празникот, македонскиот претседател Стево Пендаровски оцени дека сега треба да се работи на брзо завршување на преговорите со ЕУ. „По решавање на деценискиот спор за името со Грција и имплементирање на потребните реформи, станавме полноправна членка на НАТО и со тоа исполнивме една од двете главни стратешки цели на надворешен план. Оваа година очекуваме уште еден успех – формален почеток на преговорите за членство во ЕУ. Ако постои национален консензус за тоа на зборови, сега е нужен и реален, конкретен консенсус меѓу власта и опозицијата, невладиниот сектор и бизнис заедницата за брзо завршување на преговорите затоа што тие се исклучително значаен инструмент за подобрување на животот на сите наши граѓани“, се вели меѓу другото во обраќањето на претседателот Пендаровски.

Roma Press- lendo:https://www.dw.com/mk/%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%98%D0%B0-%