E Hronićno nasvale iranenapes pal pale ano bukarne thana..

491

Bukarne manuśa save sine tromakerde(oslobodime) tar bukarne thana tar lil sar hronićna nasvale trubul te iranenpes ano ple bukarne thana ghaj ani piri sako diveseski buti. Salde isi tavdipe i ponodorig bešipe okola nasvalenge save si po phare thaj maligna nasvalipa, kaske so delapes doktoreski hramin tar specijalisto, thaj ano olengere bukarne thana von ka lingarenpes kakoneske ikeribnaja tar agaar vakerdo nasvalipnasko beśipe(boleduvane).

Вработените лица кои се ослободени од работа врз основа на утврдената листа на хронични болести да се вратат на своите работни места и на редовно извршување на работните задачи. Исклучок од ова ќе бидат само лицата, односно пациентите кај кои болеста е во фаза на влошување и за оние со малигна болест, за кои ќе биде дадена потврда со наод и мислење од лекар специјалист, врз основа на која потврда овие лица ќе користат боледување, информираат од владината прес-служба..

Претставниците на повеќе здруженија на хронично болни пациенти денеска ги усогласија критериумите за враќање на работа на оваа категроија граѓани.

Предлозите, ги испратија до Министерството за здравство, а утре ќе имаат средба и со министерот филипче.

Нивно главно барање е болните со најголем ризик на смртност од ковид-19 да останат дома.

Во рамки на денешната седница меѓу другото одлучено е бремените жени да продолжат да ги користат владините мерки..

Roma Press- lendo tar https://kanal5.com.mk/hronichno-bolnite-se-vrakjaat-na-rabota-so-odredeni-iskluchoci/a438216