Avukati- Srgan Amet pučela isili doš(krivica) baš 16-beršenhi čhajori savi sine ani koma..

572

O Avukati Srgan Amet rodela đji ko agor te đalpes e čipotaja tar 16 beršengiri ćaj savake panda na đjanelapes o čaćipe sar araklisalili tar trinto sprati čudimi ki klinika baś psihijatrija.

Palo akava voj sine ani koma thaj phareste e doktorija irangela ano đivdipe numa ačovibnaja sar posledice tar kuvdo bubrego, pagerde kokala thaj panda but aver.

O Srgan Amet avdive anglo zurnalistija puterdo vakerga baš sa e dileme save tane nejasna akale ćipotaja thaj ka rodel đi ko agor te đalpes,te šaj odolen save sine olen propustija ani piri butu te oven ikavde anglo adelati thaj te đanelpes o čaćipe,. Vakerindor phanle akale nastaneja so kerlapes lafi baš klinika savate araklagovena terne čavore,aso bezeheske tane psihička nasvale.

Teleder drabaren thaj ani Makedonikani čhib.

Се уште се нејасни околностите поврзано со случајот на 16-годишната девојка која била хоспитализирана на Клиниката за психијатрија во Скопје, се укажува дека таа се фрлила од трети кат – каде има решетки, па оттука се отвораат соменавањата и дилеми за многу прашања.
Денес пред новинарите се обрати адвокатот Срѓан Амет како законски застапник на семејството Ракиповски.

Пред новинарите Амет укажа на многу нејаснотии и дилеми поврзано со овој случај кажувајки дека на 09.08.2022 година понепознати околности 16 годишното девојче како пациент се најде на покрив во клиниката за психијатрија.

Се уште се водат како непознати околностите како девојчето од третти спрат се најде на покрив со здобиени големи тешки телесни повреди?
16- годишното девојче по третти пат се лекува во одделот за деца и младинци во клиниката за психијатрија со тешка дијагноза. Но, до овој момент се нема случено девојчето да бара присилно да излегува од клиниката или да посегне по својот живот.

Од тука сакам да ја известам пошироката јавност дека не станува збор за бегане како што укажуваат од клиниката, туку има пропуст во безбедноста и сигурноста на пациентите и да не заборавиме дека тука треба со посебно внимание да се има надзор и безбедност затоа што сепак станува збор за деца пациенти.
По овој настан девојчето се најде во кома со тоа што се здоби со тешки телесни повреди, повреда во бубрег и многу други скршеници.

По пријавениот случај клиниката формира комисија од доктори, вработени и инволвирани во случајот каде произлегуваат со свој указ дека станува збор за 16-годишното девојче која сакала да побегне од клиниката од прозорец за кој има и густи решетки.

Ова е небулоза според адвокатот Амет и мора некој да сноси одговорност за изнесените нејасни факти, укажувајки дека за овој случај веке МВР отвори истрага.
Сега е на потег Министерството за здравство на РСМ како и Државниот здравствен и санитарен инспекторат каде очекуваме сериозно и ажурно да се расчисти случајот, укажа пред новинарите Срѓан Амет како застапник на семејството Ракиповски.

Roma Press- Neđmedin A.