Baro bilacho vakhti astarga ani Slovenija..

441

Baro bilacho vakti astarga ani Slovenija thaj pherde pajnencar pobuter tar 500 binala(zgrade) ani Lublana. Rakhakere arakhipnaskere sluzbe vakerna so dji olende resarge pobuter tar 2.700 akharipe tar dizutne maskar o vakti tar 20:00 ari thaj dji ani ekvash i rakh, numa sar so vakerena e palune informacie viktimija jali mule manusha akanasaske nanaj, vakerna e slovenijake medije.

Силно невреме синоќа ја зафати Словенија и поплави повеќе од 500 згради во Љубљана. Дежурните служби примиле повеќе од 2.700 повици од граѓани помеѓу 20 часот и полноќ, но според досегашните податоци нема повредени, јавуваат словенечките медиуми.
Поплавени се патишта, станови, подземни гаражи, училишта, градинки, индустриски погони, магацини, а бројни автомобили се уништени откако многу дожд наврна во краток временски период.

Во Љубљана паднаа 88 литри на метар квадратен, што, според проценките, е нешто што се случува еднаш во 250 години.

Roma Press-https://telma.com.mk/2021/09/30/%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%BE