d-r Saban Saliu lela o than ki Radji sar ministeri phanle eIntegracija thaj implementiribe i Dekada e Romengiri

368

✅Prv doznava Roma Press
✅ Avgo info ko Roma Press

Oficijalno pali i press konferencija e presidenteskkri taro VMRO DPMNE Hristijan Mickovski,vakerga o anava taro miniterija save ka oven dendime sar predlogija bash o nevi radji dji ko Sobranie Makedonijako.

Maskar o dende anava te khuven sar djene ki nevi Vlada Makedonijaki,maskar ko predlogija taro VMRO,VLEN thaj ZNAM preperela thaj i pozicija bash o d-r Saban Saliu, savo ka ikerel o than ministeri bizo resori bash integracija thaj implementacija e Dekadake e Romengiri ani Makedonija.
959D45EF-C653-4109-B971-CBB4ECD91F1A

Христијан Мицкоски,на денешната пресс конференција укажа дека при изборот на решенија за состав на новата влада се водев од принципите за чесност, посветеност, да бидат луѓе кои ќе се вложат за реализација на амбициозните зацртани цели.
Новата влада ќе биде составена од партиите кои се дел од коалицијата Твоја Македонија, коалицијата Вреди и политичката партија ЗНАМ, влада која има широка поддршка од електоратот повеќе од 600.000 гласа освоени на изборите кои што завршија на 8-ми мај, и сигурен сум во 2/3 поддршка за определени законски решенија, реформски законски решенија кои што во периодот кој што следи ќе бидат донесени во македонското Собрание.

Исто така укажа дека во новата Влада ке има Ром претставник министер без ресор задолжен за интеграција и имлементиране на Декадата на Ромите во Македонија, предложен д-р Шабан Салиу, претседател на партијата ДСР.

Hazri kerga:Roma Press