Nijami (pravo) hango dejbaske isi 1.814.263 manušen ani Makedonija..

150

Khedimo numero tar tar 1.814.263 đihanen isilen nijami (pravo) te den pumaro hango ano avutne anglalvakteskere parlamentareskere alosaribe vakerde te ikergoven ano 15 juli.

Raštrakiri alosaribnaski komisijaDIK erati anga paluno lafi baš pandibe e alosaribnasko baro lil (spisako). Anglal vakti I kampana tavdela bare takateskere ikeribnaja.

Koalicija Možeme lingardi tar SDSM erati ani Struga panda jekvar vakerga amen sijem ano šukar drumo thaj o vakti e režimesko agorkerga. Sar so vakerela o VMRO DPMNE thaj i Koalicija, Baš pošukar tajsa, vakerena vakti tano baš istorijaki pobeda thaj obnova baš Makedonija.

Вкупно 1.814.263 граѓани имаат право да гласаат на претстојните предвремени парламентарни избори закажани за 15 јули. Државната изборна комисија (ДИК) вчера го заклучи Избирачкиот список. Во меѓувреме, кампањата продолжува со уште позасилено темпо.
Коалицијата „Можеме“ предводена од СДСМ синоќа од Струга уште еднаш порача дека земјава е на вистинскиот пат и дека времето на режимот заврши. Според ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата „За подобра Македонија“, време е за историска победа и за обнова на државата.
Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски од Кичево повтори дека ова не се обични избори, туку поразлични од сите досегашни поради КОВИД-19, а тоа треба да е мотивација плус за обединување против власта.
-Ни треба историски резултат. Се чувствува голем триумф на правдата врз неправдата, на доброто врз злото, на честа врз срамот. Да покажеме како се работи за сопствената држава. По 15 јули да ги засукаме ракавите и да ја обновиме Македонија зашто во пепел ќе ја наследиме. Да ја вратиме насмевката на граѓаните. Доаѓаат најдобрите четири години, доста беше понижување и порази, доста беше срам, доста беше од политичари елитисти, истакна Мицкоски.
-Да останеме на вистинскиот пат. Докажавме дека можеме, а можеме уште повеќе и уште подобро. Не само што ги исполнивме целите, туку изградивме и пријателство. Денеска сме членка на НАТО и држава со одлука за почеток на преговорите. Сите фронтови пред нас се отворени и сите мегдани ни се на дофат, а враќањето на режимот нема да се случи никогаш повторно. Изминативе 2,5 години носевме храбри одлуки, без да се калкулира за личниот и партискиот рејтинг, рече лидерот на СДСМ Зоран Заев на граѓанската трибина во Струга.

Roma Press- lendo tar https://kurir.mk/makedonija/vesti/pravo-na-glas-imaat-vkupno-1-814-263-gragjani/