E dizutnen tar Dijaspora ka delpes olenge pobaro vakti baš vas hramin(potpis) Popis 2021..

88

Sar so vakerla o Direktori tar Zavod statistikake Apostol Simovski phanle ano pučhipe e dizutnencar save đjivdinena ani Dijaspora vakerga, Amare dizutne save jek berš tane avrik djivdipnaja ka delpes olenge śajipe pobaro vakti pheribnaske o online aplikacija sostar olende ka đjal o procesi po phare thaj odoleske ka delpes olenge vakti na sar ki them khere ani Makedonija thavdipnaja tar 1- to April dji ko 21- to April, olen ka ovelen šajipe te agorkeren piri buti đji ko 15- Marti.

Дијаспората ќе има повеќе време за попишување, оти информациите за пописот во странство стигаат многу потешко, отколку во земјава, вели директорот на Заводот за статистика Апостол Симовски,укажа за радио слободна европа.
Речиси два месеци на располагање за да се попишат онлајн ќе имаат иселените од земјата.

Македонските државјани коишто се во странство ќе може да се самопопишат преку апликација на Заводот за статистика која ќе функционира од 1 март до 21 април. Оние кои се подолго од една година надвор од државата ќе влезат во групата нерезиденти. Пописот во земјава треба да се спроведе од 1 до 21 април, а за одредени групи граѓани ќе има претпопис од 1 до 15 март. За тоа зошто ѝ е оставено толку време за самопопишување на дијаспората, директорот на Заводот за статистика Апостол Симовски вели дека информациите за пописот во странство стигаат многу потешко, отколку во земјава.

Roma Press- radio slobodna evropa.