E Palunipe tar blokada buvlaribnaske tar o EU maj but ka arakhenpes nahošime e Roma..

307

Минатомесечната одлука на ЕУ да го блокира почетокот на разговорите за пристап со Албанија и Северна Македонија ќе ја разниша политиката низ целиот регион, но најсериозните последици ќе ги почувствуваат обичните граѓани, особено Ромите, кои сметаат дека пристапувањето во ЕУ е начин да ги задржат ветувањата на нивните влади за ставање крај на дискриминацијата, рече тој.

Директор на Канцеларијата, Ромска иницијатива на Фондот за отворено општество, Жељко Јовановиќ. Во текстот на авторот, „Владите треба да разберат дека Ромите се предност за нашите општества“, Јовановиќ рече дека состојбата на Ромите во Западен Балкан е страшна. Ромите имаат двојно поголема веројатност да бидат невработени од мнозинското население, десет проценти од ромското население во Северна Македонија и половина во Албанија живеат без вода дома, а во една третина од ромските домаќинства во Западен Балкан, најмалку едно лице оди на спиење гладно.

Но, додека пристапните преговори би биле корисен извор на притисок врз владите за подобрување на состојбата на Ромите, тој не е волшебен лек, се додава во текстот објавен на веб-страницата на Фондацијата Ројтерс.

Јовановиќ изјави дека влезот во Унгарија за Унгарија не се чинел поттик да се грижи за сопствените граѓани на Ромите. Десничарската партија Јобик вети дека ќе го реши „ромското прашање“ преку „радикално исклучување“. Слична реторика одекна и поранешниот бугарски вицепремиер Валери Симеонов, кој Рим го нарече „арогантен, дрзок и дивјак“ и чешкиот претседател Милош Земан, кој тврдеше дека 90 проценти од граѓаните што тој ги нарекува „неподобни“ се Роми. Политичарите во северна Македонија и Албанија можат наместо тоа да се заложат за подобрување на животот на нивните граѓани, вклучително и Ромите, додаде Јовановиќ, додавајќи дека Ромите треба да се сметаат за важен економски придонес.

O naklo beršuno paluno lafi  tar EU te kerelpes  blokiribe  tar anglal tavdipe e lavkeribaske  e puvjenge tar purabalo Balkani- Albanija thaj Makedonija  isi šajipe te tinankerelpes sasto regioni, aso maj bare palunipa tar sa odova ka ikheren upral peste s i Romani jekin tar akala thema, sostar ola gndinena e đjenipaja kuvibaja ano EU akale themende ka resellpes  agor e diskriminacijaki  savi kerlapes upral e Roma,  vakerela ko poro hramipe o Direktori tar Kancelarija  Romane  inicijativako  Puterdo sasoitnipe, Željko Jovanovik.

Ano  hramipe tar avtori  vakerlapes ponodorig ,, Rađe  valani te haloven  aso e Roma  tane o anglallipe  tar amaro sasoitnipe,, Jovanovik  vakerla o čhane e đjivdipnasko e Romengoro tar Purab Balkani thano hem bilače –daravutne.

E roma isilen duj fori nadejbe šajimos  baš olengoro kuvibe ano bukarne thana, deš procentoja tar Roma ani Makedonija thaj Albanija đjivdinena  bi pajneskoro , aso jek kotor tar trin olendar isi po jek đjeno savo  sovela  bi halo-bokhalo.

Gndinelapes ako tavdela o lavkeribe akale phuvjensar thaj kuvibe sar đjene taro EU  e Roma  gndinena  olengro đjivdipe ka ovel  but pošukar , thaj odoleja  isi šaipe te kerelpes zori  upral akala phuvja te anlarenpes šukar e šartoja, vakerlapes ano hramibe e avtoresko savo si čivdo ani veb rig tar Rojters.

Ano akava  vas hramipe taro Željko J. Vakerla aso pobuter themengere liderija so vakerna  baš o hali e Romengoro  si bilače, numa dopherelapes o pučhibe so von kerge odova te na ačhol ano adava than, vakerlapes ano hramipe e avtoresko.

Pobuter kuven ani  veb rig  tar Rojters thaj drabaren o hramipe.

 

Hazri kerga:Roma Press