Edukacijako procesi ka thavdel normalnikane ko vakti e Kovideske 19..

555

Khedipe(Sobranie) tar Republika Makedonija, erati rakako e bićalde denge poro hango baš iranipe o kanonipe tar fundavne thaj maśkarutne edukacijake śkole kaske kerlapes lafi na ačhovibnaja te tavdel normalnikane edukacijako procesi, ko vakti tar vonrednikano ikheripe thaj sar soj akana ano vakti e pandemijako Kovid 19.

Собранието на Република Македонија, вчера вечерта ги изгласа измените на Законите за основно и средно образование со кои се обезбедува непречено организирање на наставата во државата и во време на вонредни околности, каков што е случајот со пандемијата со Ковид-19.

Она што е важно да се напомене е дека со законските измени, за прв пат во државата, се овозможуваат исклучоци од редовниот воспитно- образовен процес и тоа во повеќе случаи: во услови кога има утврдена кризна состојба, прогласена епидемија, односно пандемија, пожари, поплави, или други големи природни непогоди. Со законските измени се прават исклучоци во однос на започнувањето  и завршувањето на учебната година за време на вонредни околности така што, учебната година може да започне и заврши и во време различно од времето кога вообичаено започнува учебната година, за што ќе одлучува Владата.

Roma Press lendo tar: sitel.com.mk