Erdogan akharela sa e muslimanen te iklon ko dumo baś mesđid al – aksa

547

Presidenti Khoranipnasko Erdogan akhargabsaste sumnale, te iklon ko anglalipe  maj but baś o muslimanska themja mujal izraelska putriba maribe upral  Al- Aksa, Erusalim thaj Palestinakere khera.

Претседателот Ердоган го повика целиот свет, особено муслиманските земји, да преземат мерки заедно против израелските напади врз Ал- Акса, Ерусалим и Палестинските домови.

Ердоган: „Ние бараме веднаш да бидат запрени нападите врз Месџид Ал-Акса и муслиманите во Ерусалим“.

Ердоган додаде: „Светот што не може да го заштити Ерусалим и муслиманите значи дека се предал себеси и извадил активирана бомба што ќе се самоуништи“.

Претседател Ердоган предупреди: „Секој што индиректно ги поддржува нападите на државата Израел со тоа што молчи или не ја покажува својата позиција е соучесник во прогонот таму.”

Преседателот Ердоган: „Ние како Турција, како и секогаш, сме со нашите браќа во Ерусалим и со сите муслимани во Палестина“.

Roma Press lendo tar: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1719690491565369&id=136495889884845