Intervju: Zeljko J. – Politicko sostojba e Romengiri bilachi, bash o direktorati hovavdilem ko trampipe e ministersko thaneja bizo resori.. dikhen video

605

Почитувани,во прилог ви проследуваме Видео-Интервју со гос.Жељко Јовановиќ со кого говориме за сеопштата состојба на Ромите во Македонија и пошироко.
Јовановик,укажа дека треба да се стави крај со спроведувањата на стратеѓии и планови,Ромите очекуваат конкретни и системски решенија.
Поврзано со активностите на новоформираниот ,,Ромски фонд” ќе се спроведуваат програми и решенија во областта на вработувањето, образованието,развојот на идентитетот, културата, јазикот и др.

Имаме многу работа,па дури и одвоените средства од 100 милиони евра би биле малку за потребите на Ромите во подобрување на нивната состојба.
За новиот европски фонд говоревме во различни и клучни теми отворено,транспарентно.
Јовановик укажа: Со години ние работиме да создаваме капацитети на нови политики за Ромите који треба да бидат базирана на нашите проблеми.
Денес/Сега е моментот кога имаме капацитет за таквите активности да ѓи водиме надвор од Фондацијата Отворено општество.

Говоревме и за активностите поврзано со движењето АВАЈА во Македонија,за грешките кои беа направени од брзите политички дневни активности во примерот со:Амбулантното возило за Шуто Оризари, спроведените активности со пописот,политичкиот дил поврзано со министерското место во Владата на РСМ во замена со дирокторат,а добиено само советничко место.
Во прилог проследете го видеото..

Sajdime, ano avutno vakti daja tumen shajipe te diken o video intervju kjerdo e rajoja Zeljko Jovanovik bash o Roma Press.

Kergem lafi puterdo bash pobuter theme phanle e Romencar, aktuelnipe phanle e nevutne Romane fondeja savo kamlapes ko anglalipe te thavdel peseskere budjeteja taro 100 milionija evrija dejime taro Soros fondacija.
O Jovanovik vakerga, dikhibdor sa e problemencar thaj o hali e Romengoro akala love ka oven but tikne te shaj amen keraja diso but baro, amari buti ko Romano fondi ka ovel so posig te bajrara but pobuter akava budjeti te shaj pheraja sa o valjanipe e Romengoro ko pobuter thema.

Kergem lafi bash aktuelna resaripe e Romencar tari Makedonija, aktivitetija phanle taro agaar vakerdo politocko dvizenje AVAJA savo akana aktivirinelapes ki nevo ,,Romani Demokratija”

Hazri kerga: Erdjan M. Nedmedin A.