Mensur Haliti bichavga puterdo mesazo(navredaja,omalovazuibe) upral e Romane medie tari Makedonija..

524

Rodipe javno iraśinluko te ovel bichaldo dji ko sa e Romane medije pal kaste erati o Mensur Haliti posebno akcenteja vakerga bash medie tari Makedonija tane timija save trubuj te khuven ki grupa tari Hajgara Bend(humoristija).
Akaleja kerlapes upral amende pritisok thaj kamjin bash apsolutna vlast te shaj ovelalen kontrola upral sa e medie.
👇👇👇
Барање за јавно извинување за омаловажување на ромските медиуми од С. Македонија од страна на Менсур Халити, директор на сектор во Фондацијата Отворено општество
Вчерашниот говор на ФБ во живо на вториот и близок соработник (пријател) на Жељко Јованович, Менсур Халити во кој се споменуват ромските веб онлине портали од С.Македонија како медиуми кој пред се немат никаква сериозност,транспаретност и објективност и дека се во категорија на хумористични медиуми , за кој тој истиот бара овие медиуми да се пријават во бендот „Ajgara » – Мајтапчии, или пак да им бидат конкуренти, Ние како ромски медиуми и дел од медиумите кој се регистрирани надвор од Македонија, чиј фокус на информирањето е политичката социо- економска , културна информативна дејност во Македонија кога се во прашање Ромите, сме огорчени од таквиот став, пред се од човек кој во наредниот период ке биде едн од челниците на новата Европска Фондација за Ромите во Европа.

Ние јавно бараме од господинот Халити јавно да се извини на сите медиуми, иако не ги спомна со име, туку генерално ги офати сите, со што би дало до значение дека слободата на медиумите е дел од секое демократско право и човекови права, без разлика на нечија пристрасност, но да се запази објективноста која во овој случај ние како ромски медиуми тоа не го забележавме во говорот на г-ин Халити.

Доколку господинот Халити е демократ тогаш знае дека демократијата дава слобода на, независни и плуралистички медиуми, кои имаат корист од слободата на информирање и изразување, и кои се од суштинско значење за правилното функционирање на демократијата. Тој исто така треба да знае дека медиумите придонесуват во голема мера за заштита на сите други човекови права.

Тие се истражувачки новинари кои открија многу случаи на тортура, дискриминација, корупција или злоупотреба на власта. Донесувањето на фактите пред вниманието на јавноста често е витален прв чекор во справувањето со кршењето на човековите права и повикувањето на владите на одговорност.

следи видео..https://fb.watch/ngSuOAMx_r/?mibextid=MnnKW6